Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OŠTRI REZOVI U Fondu zdravstvenog osiguranja RS bez posla ostaje 80 radnika

Bez posla u Fondu zdravstvenog osiguranja RS u proteklih nekoliko dana ostalo je bar oko 30 radnika, koji su imali ugovore o radu na određeno vreme, saznaje “EuroBlic”.

U Sidnikatu Fonda kažu da je ta cifra i veća, odnosno da su ugovori o radu istekli za čak 60 radnika, te da sada nisu produženi.

Kako saznajemo, to bi se moglo dogoditi i za još deset do 20 radnika Fonda koji imaju iste ugovore.

Po nezvaničnim saznanjima, ovi ugovori se ne produžavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na osnovu stava novog v. d. direktora FZO Dejana Kusturića, kojeg je neprijatno iznenadio broj zaposlenih koje je zatekao u Fondu.

Iz Sindikata Fonda ističu da još nisu razgovarali sa novim direktorom, te ne znaju da li je to njegov i stav rukovodstva FZO, ali smatraju da se „lomljenjem preko kolena“ništa neće postići.

- Stav sindikata je da nadležno ministarstvo i rukovodstvo Fonda neće postići željene rezultate i mere, jer se radi o velikom i kompleksnom sistemu koji je od opšteg interesa za građane RS. Ovakvim potezom mogu se postići kratkoročne mere, predviđenim uštedama na platama, ali istovremeno na gubitku će biti samo osiguranici Fonda, jer sa manjkom ovolikog broja radnika proces rada u Fondu se ne može odvijati normalno i biće znatno usporen – kaže predsednik Sindikata Fonda, Božo Marić.

Sindikat bi naredne sedmice trebalo da razgovara sa v.d. direktora, a tražiće i da se napravi zajednički sastanak sa resornim ministrom i rukovodstvom Fonda.

- Cilj je da se razreši novonastala situacija i pronašlo najbolje moguće rešenje za radnike i osiguranike koji koriste naše usluge – ističe Marić.

Zvanične informacije o stavu i planovima Fonda u vezi sa produžavanjem ugovora na određeno vreme, do zaključenja ovog broja nismo dobili.

Na kraju prošle godine u FZO je bilo zaposleno ukupno 688 ljudi, od čega je 634 bilo na neodređeno vreme. Trenutno nema podataka o tome koliko je zaposlenih sada zatekao novi v.d. direktora.

Po podacima Sindikata, važeća sistematizacija radnih mesta u FZO usvojena je prošle godine, a izmene i dopune rađene su u toku prošle i ove godine. Revizori su, čak, utvrdili da je samo u 2015. doskorašnji direktor, Darko Tomaš doneo osam izmena i dopuna tada važećeg Pravilnika o sistematizaciji.

Maksimović u Fondu?

Po nezvaničnim informacijama, u fotelju jednog od direktora u Fondu bi uskoro mogao da sedne aktuelni direktor bijeljinskog Doma zdravlja Zlatko Maksimović, koji neće dobiti novi mandat u Bijeljini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.