OGORČENI NA MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA BiH „Raspodelom novca satiru kulturu Srpske“

Izvor: Blic, 30.Jul.2016, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OGORČENI NA MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA BiH „Raspodelom novca satiru kulturu Srpske“

Kultura Republike Srpske se sistemski uništava, a sa druge strane namerno se jačaju institucije u Federaciji BiH.

Ovo je stav kulturnih radnika iz Srpske nakon objavljivanja odluke o sufinansiranju projekata institucija kulture u BiH, koju je na predlog Ministarstva civilnih poslova BiH doneo Savet ministarsta BiH.

Primera radi, Narodna i univerzitetska biblioteka RS po ovom konkursu dobila je 20.000 maraka, dok je Nacionalna i univerzitetska biblioteka u Sarajevu dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 200.000 KM. Biblioteci za slepa i slabovida lica u Sarajevu odobreno je 85.000 KM, a Specijalnoj biblioteci za slepa i slabovida lica RS 5.000 KM. Slična situacija je i sa pozorištima, muzejima, kinotekom i ostalim institucijama.

- Ovo je očigledan način pokušaja da se ojačaju institucije u Sarajevu, i to veoma sraman i bezobrazan. Aplikantima iz Republike Srpske je dodeljeno taman onoliko da ne mogu realizovati projekte za koje su aplicirali, odnosno rasitnjen je kompletan iznos tako da se u nikakav posao ne može ući – rekla je direktorka NUB RS Ljilja Petrović.

Ona je istakla da bi volela da vidi projekte institucija iz FBiH, odnosno šta je to u njima što je deset i više puta bolje od projekata institucija iz RS.

Direktor Specijalne biblioteke RS Želimir Radinović kaže da su predstavnici kulture RS ranije upozoravali na status ustanova kulture i na šanse za ovakve i slične scenarije. Međutim, ništa se nije rešilo.

- Ovo je vređanje srpske inteligencije. Posebno vređa ovakva raspodela. Pozvao bih sve iz naših ministarstava i ustanova kulture na jedinstvo, ne zbog novca, već kako bi se prevazišla ova situacija, koja nikada nije bila gora. Srpski predstavnici u institucijama BiH birani su i plaćeni da učine više, a to se očigledno nije desilo – rekao je Radinović.

Komentar ministara civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, o primedbama direktora republičkih ustanova kulture RS nismo uspeli da dobijemo.

Zamenik ministra Đorđe Milićević ne vidi toliki problem u ovakvoj raspodeli. Kako navodi, on je uspeo u onome na čemu je i insistirao, a to je da RS od ukupnih grantova dobije 33 odsto, što je i po zakonu.

- Problem je što je u RS princip raspodele bio više regionalni, odnosno brojna udruženja iz raznih opština su dobila deo novca. Sa druge strane, Bošnjaci su insistirali na nekoliko ustanova. Zbog toga su tolike razlike u sredstvima za pojedine ustanove – kaže Milićević.

Po rezultatima konkursa može se videti da je novac u RS raspoređen od obnove fasada na crkvama u selima, pa do republičkih ustanova kulture, što u FBiH nije ove godine toliko izraženo.

Bez saradnje

Muzej savremene umetnosti RS je jedna od ustanova koja nije dobila novac namenjen za međunarodnu saradnju.

Sa druge strane, za sufinansiranje projekta u vrednosti od oko 250.000 maraka, odobreno im je samo 20.000 maraka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.