Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD ŽOHARA U SOBAMA DO PREKINUTOG ŠKOLOVANJA Tužna atmosfera u popravnim domovima za maloletnike

Maloletnici u sukobu sa zakonom u Bosni i Hercegovini proces resocijalizacije, s nadom u normalnu integraciju u društvo po odsluženju kazne, prolaze kroz brojne ustanove u kojima se izvršavaju sankcije institucionalnog karaktera na području Federacije BiH i Republike Srpske.

To su - Maloljetnički zatvor Istočno Sarajevo, Odeljenje maloletničkog zatvora pri Kaznenopopravnom zavodu Zenica, Vaspitnopopravni dom pri Kaznenopopravnom zavodu Banjaluka, Odgojnopopravni dom pri Kaznenopopravnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zavodu Tuzla, Javna ustanova Zavod za vaspitanje muške dece i omladine Sarajevo, Kantonalna javna ustanova Disciplinski centar za maloletnike Sarajevo, Odgojni centar Tuzlanskog kantona, Pritvorska jedinica Kaznenopopravnog zavoda Sarajevo i novosagrađeni Odgojnopopravni dom u Orašju.

Sudeći prema analizi stanja u ustanovama u kojima su smešteni maloletnici u sukobu sa zakonom, koju su sačinili u Kancelariji ombdusmana BiH, u brojnim ovim ustanovama vlada tužna atmosfera i nimalo motivišuća za maloletne prestupnike koji u njima borave. Većini njih nije omogućen nastavak srednjoškolskog obrazovanja, jer novca za to nema.

Stručno osoblje

U tretmanu s maloletnicima evidentan je nedostatak stručnog osoblja, ali i adekvatnih prostorija za razne sekcije i radionice, dok se u pojedinim ustanovama maloletni zatvorenici žale na neadekvatnu lekarsku uslugu, hranu, žohare u sobama...

Takođe, Ombudsmani BiH nakon obilaska svih ustanova ocenili su da postoji veoma nizak stepen odobravanja uslovnog otpusta.

S „maricom“ u pozorište

Štićenici Vaspitnopopravnog doma pri KPZ Banjaluka borave u skučenom prostoru s dotrajalim nameštajem. Ombudsmani i dalje insistiraju na izmeštanju ove ustanove iz kruga Zavoda. U analizi se navodi da posećuju pozorište i kino, odlaze na izlete..., ali da se za njihov prevoza koristi „marica“.

Samo jedan se obrazuje

Prema statistici vođenoj za 2015. godinu, 15 maloletnika upućenih u Zavod za vaspitanje muške dece i omladine Sarajevo nalazilo se van redovnog srednjoškolskog obrazovnog procesa, četiri van redovnog osnovnoškolskog obrazovnog procesa, dva korisnika završila su srednje strukovne škole, a samo je jedan bio uključen u redovno srednjoškolsko obrazovanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.