Neispravna plinska boca, potencijalna bomba u kući: Obratite pažnju na atest i gde se vrši punjenje

Izvor: Blic, 29.Jul.2016, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neispravna plinska boca, potencijalna bomba u kući: Obratite pažnju na atest i gde se vrši punjenje

Na prvi pogled, svaka je ista, ali brojke kažu drugačije. U prvih 6 meseci ove godine, od 4.000 plinskih boca koje su inspektori pregledali, više od stotinu nije bilo tehnički ispravno.

Iz Republičkog inspektorata poručuju – pravila prilikom kupovine moraju postojati.

- Građani prilikom preuzimanja boce moraju da znaju da li ona na sebi ima označen zig, proizvođača, serijski broj, moraju obavezno da traže račun u punionici - objasnila je Duška Makivić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << portparol Republičke inspekcije.

Kada preuzimate plinsku bocu ne gledajte da prođete što povoljnije. Dobro obratite pažnju na atest boce. Tačnije na mesec, žig inspektora i godinu testiranja, jer ako taj broj nije ispravan, u kuću ste uneli potencijalnu bombu.

Treba obratiti pažnju na atest, koji traje 5 godina, ali i gde puniti boce. Stručnjaci upozoravaju- na benzinskim pumpama, nikako. Razloga je mnogo.

- Prvo, zakonom je zabranjeno vršenje punjenja gasa u boce na pumpama. Postoje ovlaštene punionice tečnog naftnog gasa koje treba da zadovolje određene kriterijume. Kada se boca puni i treba se ispitati propusnost ventila, to je na pumpama nemoguće proveriti - rekao je Milovan Bajić, iz „Krajina Petrola“.

U vatrogasnoj jedinici Banjaluka, ove godine, kažu, nisu imali veći broj interevencija zbog plinskih boca. Ipak, građanima savetuju- pre nego što krenete na godišnje odmore, dobro zavrnite ventile.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pri kupovini plinske boce neophodna dodatna pažnja

Izvor: Capital.ba, 29.Jul.2016

BANJALUKA, Na prvi pogled, svaka je ista, ali brojke kažu drugačije. U prvih šest mjeseci ove godine, od četiri hiljade plinskih boca koje su inspektori pregledali, više od stotinu nije bilo tehnički ispravno. Iz Republičkog inspektorata poručuju – pravila prilikom kupovine, moraju postojati. “Građani...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.