Najviše nepismenih u Trnovu, najstarije stanovništvo u Bosanskom Grahovu

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše nepismenih u Trnovu, najstarije stanovništvo u Bosanskom Grahovu

U FBiH živi 2.219.220 stanovnika, od toga je 50,97 odsto žena, a 49,03 odsto muškaraca, dok je broj nerezidentnih stanovnika 153.185, rečeno je na današnjoj pres konferenciji Zavoda za statistiku BiH.

Sekretar Zavoda za statistiku BiH, Galiba Karačić pojašnjava da najveći broj stanovnika ima Tuzlanski kanton, dok je Bosanskopodrinjski kanton s najmanjim brojem stanovnika. Žena ima najviše u Kantonu Sarajevu, a najmanje u Kantonu 10.

Prosečna starost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Prosečna starost u Federaciji je 38,38 godina, dok Posavski kanton, BPK, Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) i Kanton 10 imaju starost koja je veća od proseka. Tako Kanton 10 ima prosečnu starost od 41,34 godine što ovaj kanton čini kantonom s najstarijim stanovništvom.

Posmatrano po opštinama, Opština Bužim ima najmlađe stanovništvo i prosek godina u toj opštini je 32,26 godina, dok je Bosansko Grahovo opština s najstarijim stanovništvom, s prosečnom starošću od 54,18 godina.

Najveći broj mladog stanovništva živi u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK), dok BPK ima najmanji udio mladih, a najaviše starih ima u Kantonu 10, dok Unsko-sanski kanton ima najmanji udio starog stanovništva.

Pismenost

Govoreći o pismenosti koja se odnosi na osobe starije od 10 godina, Karačić je naglasila da ovaj entitet ima 2,6 odsto nepismenog stanovništva. U opštini Trnovo najviše je nepismenih i to 10,3 odsto, dok je najmanji broj nepismenih u sarajevskoj opštini Centar.

Visoku i višu stručnu spremu ima 13,2 odsto stanovništva, a najviše visoko obrazovanih ima Kanton Sarajevo od 23,3 posto, a Srednjobosanski kanton (SBK) ima najmanje visoko obrazovanog stanovništva od 8,9 odsto.

Kada je u pitanju informatička pismenost, 39 odsto stanovništva je kompjuterski pismeno, 24 odsto stanovništva je delimično pismeno, a informatički nepismeno ih je 36 odsto.

S druge strane, jedan odsto osoba nije odgovorilo na ovo pitanje.

Zdravstvene poteškoće

Popisom je ustanovljeno da je 71 odsto žena rađalo, dok 8,2 oasto populacije imaju određenih zdravstvenih poteškoća.

U Federaciji živi 70,40 odsto Bošnjaka, 20,44 odsto Hrvata, 2,55 odsto Srba i 3,6 odsto ostalih, 0,83 nije se izjasnilo, a 0,19 odsto je nepoznato. Kao Bošnjaci najviše se izjasnilo stanovništva u Tuzlanskom kantonu, a najviše osoba koje su se izjasnile kao Srbi je u Kantonu Sarajevo.

Kao pripadnici islamske vere izjasnilo se 71,21 odsto stanovništva, kao pripadnici katoličke 22,10 odsto, dok se kao pripadnici pravoslavne vdere izjasnilo 2,57 odsto stanovništva. Bosanski jezik govori 74,64 odsto stanovništva, hrvatski 21,7 odsto, a srpski  1,9 odsto.

Obavljeni popis u Federaciji koštao je 15.407.201 miliona KM, a Karačić naglašava da se posljednja verifikacija konačnih rezultata Međunarodne posmatračke misije (IMO) očekuje u naredna tri mjeseca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.