Izvor: Blic, 19.Avg.2017, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIŠTA IM NIJE SVETO Sve više prevaranata u BiH, među njima i oni koji se koriste TUĐOM MUKOM

Pazite, prevaranata je sve više. I to onih koji se koriste tuđom mukom. Dok u humanitarnim organizacijama Srpske broje svaku prikupljenu marku za lečenje teško obolelih, lažni volonteri trljaju ruke. Da bi prigrabili što više para, zloupotrebili su i ime organizacije “Budimo ljudi”.

Od vrata do vrata su tražili pomoć, a onda su i građani posumnjali. Javili su se organizaciji i saznali da su bili prevareni.

- Sada smo imali dva telefonska poziva, gde nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rečeno da je u jednom slučaju mladić sa tetovažom na ruci tražio novac za lečenje nekog deteta, a predstavljao se kao volonter Humanitarne organizacije Budimo ljudi. U drugom slučaju bila je žena koja je tražila novac - kaže Adriana Basara iz Humanitarne organizacije “Budimo ljudi”.

To se ne dešava prvi put. Lažni volonteri se pojavljuju godinama, i to sa svakom novom akcijom, kaže Basara. Organizacija nikada nije skupljala pare od vrata do vrata, nego uplatom na žiro-račun. Zato apeluje da građani obavezno traže akreditaciju i dobro se raspitaju kome daju svoj novac. A i kada ga daju, građani sumnjaju da ide u prave ruke.

U prave ruke pare su dospele za lečenje sina Slavka Vidovića. Tu pomoć ne zaboravlja ni danas.

- Zahvaljujući mnogo humanom narodu koji je omogućio da moje dete ide u Rusiju, presadi rožnjače itd. Mi sada svaki put kada vidimo u porodici broj telefona ili bilo šta, onoliko koliko možemo, javljamo se i pomažemo - kaže Slavko Vidović.

Da jedni pomažu, a drugi zarađuju na tuđoj nesreći odavno su upoznati i u policiji. Osobe koje su do sada prijavljene, identifikovane su i predate Okružnom tužilaštvu.

- Tu se radilo najčešće o krivičnim delima pronevera, a u slučajevima gde inkriminisana radnja predstavlja prekršaj, osobe su sankcionisane podnošenjem zahteva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu - kaže Marija Markanović, portparol Centra javne bezbednosti Banjaluka, piše ATV.

Najčešće se, kažu, kršio Zakon o javnom redu i miru. A za to su plaćali od 500 do 1.500 maraka. Ko nije plaćao, kažnjen je zatvorskom kaznom, i to na 40 dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.