NEPRINCIPIJELNA KOALICIJA Crkvama i džamijama milioni KM od države

Izvor: Blic, 30.Jul.2016, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEPRINCIPIJELNA KOALICIJA Crkvama i džamijama milioni KM od države

Politika i religija u BiH zvanično su odvojene, ali su vlasti RS i BiH prošle godine na račune tri verske zajednice prebacile čak 2,9 miliona maraka.

Reč je o novcu za obnovu bogomolja, za redovno funkcionisanje parohija, župa, medžlisa, ali i za obrazovne institucije i humanitarne organizacije čiji osnivači su Srpska pravoslavna crkva, Katolička crkva i Islamska zajednica.

Iz budžeta RS isplaćeno je 2.310.000 KM, ne računajuči višegodišnju pomoć za gradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ferhadija džamije u Banjaluci za koju je Srpska dala 1,3 miliona KM. Prema podacima koje smo dobili iz Vlade Srpske, grant Republičkog sekretarijata za vere namenjen za pomoć crkvama i verskim zajednicama registrovanim u RS, BiH i okruženju, čija delatnost je od verskog, kulturnog i istorijskog značaja za RS, iznosio je 300.000 KM.

Posebna stavka, koja ne zavisi od granta, jeste sufinansiranje Bogoslovije Srpske pravoslavne crkve u Foči i Katoličkog školskog centra u Banjaluci, za koje je obezbeđeno 900.000 KM. Osim toga, odlukom Vlade RS iz budžeta isplaćeno je 50.000 KM za pomoć Eparhiji bihaćko-petrovačkoj zbog izuzetno teškog finansijskog stanja, te 60.000 KM za izgradnju sabornog hrama Srpske pravoslavne crkve u Zvorniku.

Takođe, Ministarstvo za izbeglice i raseljena lica RS je za sanaciju i obnovu verskih objekata na prostoru RS i FBiH izdvojilo 750.000 KM.

S nivoa BiH, verske zajednice novac dobijaju iz budžetske rezerve koja se deli na više načina: odlukama Saveta ministatra BiH kao institucija, zatim predsedavajućeg i njegovih zamenika, te odlukama članova Predsedništva BiH.

Sabiranjem brojnih pojedinačnih doznaka u 2015. dođe se do cifre od skoro 610.000 KM. Kataločka crkva je dobila najviše - više od 530.000 KM. Budžetskim novcem plaćalo se sve i svašta, između ostalog i gradnja fontane u župi u Prozoru, za šta je hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović iz rezerve preusmerio 5.000 KM.

SPC je dobila oko 61.000 KM, uglavnom za obnovu hramova, i to zahvaljujući odlukama srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića i ministra Mirka Šarovića.

Islamska zajednica je sa nivoa BiH dobila najmanje, oko 13.500 KM, ali podatke o uplatama iz budžeta FBiH, koji im verovatno idu u prilog, nismo uspeli da dobijemo.

Đenović: Obostrana korist

O vezama politike i religije u RS, najglasnije su odjeknule izjave predsednika SDS Mladena Bosića. On je pozivao SPC da se ne svrstava ni na čiju stranu, ali i da osnuje stranku i izađe na izbore, ukoliko želi da se bavi politikom. To je bila reakcija na majski poziv patrijarha Irneja da oba politička bloka otkažu proteste u Banjaluci.

Verski analitičar iz Beograda Draško Đenović naglašava da su crkva i politika veoma bliske u BiH, bez obzira što su po Ustavu odvojene.

- Ta veza je jača kod nacionalnih partija. Nikada bez određene političke saglasnosti neki verski funkcioner ne može da zauzme položaj. Naravno da i političari imaju korist. Hipotetički, ako je patrijarh blizak s nekim političarem, narod to gleda i iz poštovanja prema patrijarhu naklonjen je prema tom političaru.

Ne zaboravimo da je gradnju patrijaršijske vile na Dedinju u Beogradu platila RS, odnosno Milorad Dodik – zaključuje Đenović.

Svako svome

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.