Izvor: Blic, 26.Okt.2016, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAJU NI U LEVOJ NI U DESNOJ Čak 67 odsto mladih u BiH živi sa roditeljima!

Podaci studije o mladima u BiH pokazuju da skoro 67,3 odsto njih živi s roditeljima, dok vlastitu kuću ili stan poseduje svega 3,50 odsto.

Da postane deo ovog malog sretnog procenta priželjkuje sarajelija Sulejman Ćerimović (20).

- Voleo bih da se osamostalim, ali nemam mogućnosti zato što sam student, ali radim na tome da omogućim sebi da se osamostalim jer svako tome treba da teži. Volim svoje roditelje, ali mislim ne može se celi život živeti na grbači >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << roditelja – kaže on.

Neki ne žele ići od roditelja

- Ja mislim da bih ja umro za tri dana kada bi živeo sam, ne bih imao nikog ni da mi kuha ni da mi sprema tako da bi mi baš loše bilo, jedino kada se oženim, pa da mi žena sprema - kaže jedan sagovrnik.

Na mišljenje mladih utiče činjenica da je imati posao u BiH zapravo prava sreća, a koliko država misli na njih pokazuje i činjenica da ne postoji jedinstvena politika stambenog zbrinjavanja mladih, piše N1.

Rejan Igor Roić, član Komisije za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini, koja deluje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH kaže da postoje propis na nivou entiteta, tako da imamo situaciju da mladi bračni parovi u zavisnosti u kojem entitetu ili kanotnu žive mogu imati određene privilegije.

Sociolog, Slavo Kukić, kaže da mladi nemaju perspektivu i da je jedini način da prežive da se oslone na najbližu rodbinu, prije svega roditelje.

- Dakako, postavlja se pitanje šta bi se dogodilo kada bi bile ispunjene pretpostavke za njihov napredak, vrlo brzo bismo mi ovde imali generacijsku revoluciju - kaže on.

Kažu da na mladima svijet ostaje, no da ova krilatica u BiH ne vredi kada je reč i o njihovm stambenom zbirnjavanju, domaće vlasti pokazuju već godinama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.