NAREDILI BRŽE KNJIŽENJE KASARNI NA BIH Da li je Mladen Ivanić IZIGRAO JEDINSTVEN STAV u RS o vojnoj imovini?

Izvor: Blic, 27.Jul.2017, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAREDILI BRŽE KNJIŽENJE KASARNI NA BIH Da li je Mladen Ivanić IZIGRAO JEDINSTVEN STAV u RS o vojnoj imovini?

Predsedništvo BiH zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da ubrza aktivnosti na knjiženju nepokretnih perspektivnih vojnih lokacija te da o toku aktivnosti obavesti Predsedništvo.

Kako je saopšteno, ovaj zaključak na poslednjoj sednici „kolektivnog šefa države“ usvojen je nakon razmatranja izveštaja sa sastanka Severnoatlantskog saveta i predstavnika BiH 20. juna u Briselu. Zaključak Predsedništva BiH razljutio je SNSD, budući da se vlast u godinama bori da kasarne, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poligoni, relejna čvorišta i druge lokacije perspektivne imovine ne postanu vlasništvo BiH.

Poslanica SNSD u Predstavničkom domu BiH i članica Komisije za odbranu i bezbednost Dušanka Majkić šokirana je ovakvim stavom Predsedništva, jer kaže da se ništa nije promenilo u stavu Srpske.

-Jasno mi je da to žele Bošnjaci i Hrvati, ali mi nije jasno od kada to žele Srbi. Kako to uraditi ako ne postoji zakon? Kao što je bilo sa pokretnom imovinom koja je pripala vojsci, potrebno je napraviti i sporazum entitetskih vlada i Saveta ministara BiH. Do sada smo hiljadu puta rekli taj stav. Ne znam kome je moglo da padne na pamat da drugačije uradi. Nikada do sada nije bilo različitih mišljenja po tom pitanju između političkih aktera iz RS. Srpski član Predsedništva BiH treba da odgovori na to pitanje – kaže Majkićeva za „EuroBlic“.

Sa članom Predsednjštva BiH iz RS Mladenom Ivanićem juče nismo uspeli da kontaktiramo. U njegovom kabinetu nam je kratko rečeno da se zaključak Predsedništva odnosi na celu BiH. Međutim, na kritike iz SNSD odgovor nismo dobili.

Vršilac dužnosti pravobranioca BiH Mlađen Mandić smatra da bi bilo najbolje da bude usvojen zakon o državnoj imovini BiH. Na pitanje da li će zaključak Predsedništva BiH uticati na poteze Pravobranilaštva, on kaže da se zahtevi za knjiženje imovine dostavaljaju na osnovu dokumentacije koju Pravobranilaštvu dostavi Ministarstvo odbrane BiH. Prema njegovim rečima, za sada je upisano 18 lokacija u FBiH na osnovu 25 sudskih presuda. U RS nije još ni jedna, mada je bilo zahteva za knjiženje u Bijeljini i Doboju, ali je Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) to odbila. Slučaj Veliki Žep u Han Pijeku je na čekanju nakon što je Sud BiH presudio u korist BiH.

-Kada dobijemo rešenje po žalbama u FBiH, nastavićemo s knjiženjem. U RS je status kvo, nema nikakvih postupak jer nema izlaganja imovine na javni uvid. Ne bi se desio ni Veliki Žep da tu lokaciju RUGIP nije izložila. Šta dalje? Najgori oblik rešenja jeste da se tužilašvu podnese krivična prijava za neizvršenje sudske presude protiv direktora RUGIP. To je pravno. A, šta je faktički, videćemo – kaže Mandić za „EuroBlic“.

Na sastanku Severnoatlanstkog saveta u aprilu 2010. u Talinu NATO je odlučio da primi BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) pod uslovom da uknjiži nepokretnu perspektivnu vojnu imovinu kao državnu. Prema podacima Ministarstva odbrane, dostavljenim kao odgovor na pitanje poslanika SDP u PS BiH Denisa Bećirovića, Pavobranilaštvu su podneseni zahtevi za knjiženje 45 lokacija (30 u FBiH i 15 u RS). Do kraja aprila 2017. uknjiženo je 27 lokacija.

Jerinić: Ništa se ne menja

Zamenik ministra odbrane BiH iz RS Boris Jerinić za „EuroBlic“ tvrdi da zaključak Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića suštinski ne menja jedinstven stav srpskih političara o perspektivnoj vojnoj imovini.

Na pitanje kako onda Ministarstvo misli da odstupi od zaključka Predsedništva, Jerinić kaže: „Ne knjižimo mi imovinu, nego Pravobranilaštvo BiH“.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nema knjiženja vojne imovine bez sporazuma

Izvor: Capital.ba, 27.Jul.2017

BANJALUKA, Vršilac dužnosti pravobranioca BiH Mlađen Mandić smatra da bi najbolje rješenje za knjiženje vojne imovine u BiH bilo usvajanje zakona o državnoj imovini. Mandić je za “Euroblic” rekao da se zahtjevi za knjiženje imovine dostavljaju na osnovu dokumentacije koju proslijedi Ministarstvo...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.