NAMETI Poskupljenjem goriva umesto puteva krpe budžetske rupe?!

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAMETI Poskupljenjem goriva umesto puteva krpe budžetske rupe?!

Povećanjem nameta na gorivo za 15 pfeniga država će od privrednika i građana godišnje uzeti dodatnih pola milijarde KM.

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, kaže da se, prema njihovim analizama, dnevno u BiH proda 100 cisterni goriva sa po 30.000 litara.

- Država će dnevno po tom osnovu ubirati od milion do milion i po KM, što je na godišnjem nivou preko 500 miliona KM - kaže Grbić.

On je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će ovaj namet ugroziti prevoznike i privrednike, koji su ionako u teškom položaju.

- Najgore od svega je što nas uveravaju da će se taj novac odvajati za bolje puteve. Da je tako mi bi do sad imali bolje ceste nego bilo koja razvijena zemlja u Evropi. Nažalost, taj novac će, kao i uvek do sada, otići na krpljenje budžetskih rupa - naglašava Grbić.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da će teret povećanja snositi potrošači jer će distrubuteri postojeću cenu goriva povećati za iznos za koji se povećava akciza. Ako litar dizela sada košta 1,6 KM, to znači da će za rezevoar od 50 litara goriva vozači plaćati 7,5 KM više.

Savet ministara BiH je dao zeleno svetlo za izmenu Zakona o akcizama kojim se akciza na gorivo povećava dvostruko - sa deset na 20 pfeniga za autoputeve, dok će akciza za regionalne i magistralne puteve biti veća za pet pfeniga i iznosiće takođe 20 pfeniga.

Novac se uplaćuje na račune javnih preduzeća nadležnih za puteve, a ovim zakonon aktiviraju zaključeni kreditni sporazumi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kažu u Savetu ministara.

Dragan Čavić, predsednik NDP, kaže da je Vlada RS insistirala na uvođenju dodatnih akciza kako bi mogla da obezbedi novac za vraćanje kredita kod EBRD za izgradnju autoputeva.

RS je zadužila kod EBRD-a 185 miliona evra za autoput Banjaluka - Doboj.

U Privrednoj komori RS kažu da distributeri nafte i naftnih derivata veća sada plaćaju državi 80 pfeniga po litri goriva.

- Za dizel akciza iznosi 30 pfeniga, a za benzin 35 pfeniga po litri goriva uz dodatnih 25 pfeniga za autoputeve i puteve te PDV koji distributeri plaćaju na konačnu cenu goriva - kaže Zoran Berak, sekretar Odbora za promet naftom i naftnim derivatima u PKRS.

Uvesti plavi dizel

Čavić kaže da predstavnici Saveza za promene neće u parlamentarnoj proceduri na nivou BiH podržati povećanje akciza na gorivo bez odluke o uvođenju plavog dizela koji bi bio oslobođen od akciza.

- Time bi se budžet RS rasteretio za oko 20 miliona KM, koliko se izdvaja za regresirano gorivo poljopriverdnicima. Taj novac bi mogao da se iskoristi da se povećaju direktni podsticaji poljoprivrednicima - kaže Čavić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.