Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAKON 18 MESECI ISTRAGE Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u predmetu “Bobar banka”

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv većeg broja fizičkih lica u predmetu „Bobar banka“ i uskoro će biti prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

- Optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je preouzrokovana direktna šteta od približno 130 miliona KM, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, preduzeća i građani – navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kako su precizirali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Tužilaštva BiH optužnica je podignuta nakon intenzivne istrage, koja je trajala oko 18 meseci, više stotina prikupljenih dokaza, provedenih veštačenja i saslušanja više desetina svedoka.

- Optužnica obuhvata veći broj fizičkih osoba koje se terete da su organizovano delujući počinile krivična dela zloupotreba ovlaštenja u privredi i krivična dela djela financijskog kriminala – naveli su iz Tužilaštva BiH.

Kako su precizirali u Tužilaštvu BiH istragom je utvrđeno, da su putem navedene banke, ciljano plasirani krediti pravnim osobama – članovima Bobar grupe povezanih lica, sa nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti navedene banke, usled čega su pojedinci kojima su davani krediti, stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona KM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija države i entiteta, sredstva opština i javnih poduzeća, kao i depoziti građana.

Predloženo saslušanje 100 svedoka

Podsećamo, 20 jula ove godine, u suradnji sa Agencijom za istrage I zaštitu (SIPA), a na predlog Tužilašva BiH, Sud BiH je blokirao celokupnu ličnu imovinu osumnjičenih u ovom predmetu.

Kako navode u Tužilaštvu BiH predmet “Bobar banka”, najsloženiji je predmet finansijskog kriminala u postdejtonskoj BiH.

- U optužnici se predlaže saslušanje više od 100 svedoka optužbe a priloženo je više stotina materijalnih dokaza, kao i opsežna stručna veštačenja – istakli su u Tužilaštvu i dodali da je ovaj predmet povezan i sa drugim predmetima koji će imati posledice u BiH i šire, a na kojima se aktivno radi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Optužnica u predmetu 'Bobar banke' uskoro na potvrđivanju u Sudu BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2016

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da će optužnica u predmetu "Bobar banke" uskoro biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH BiH te da je ona rezultat dugotrajne i temeljne istrage u jednom od najvećih predmeta finansijskog kriminala u BiH...Nakon intenzivne istrage, koja je trajala...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.