Meštani Viteza brane gradnju hidroelektrane: Uništene su nam dve reke, a niko do sada nije ispoštovao biološki mininum

Izvor: Blic, 22.Avg.2017, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Viteza brane gradnju hidroelektrane: "Uništene su nam dve reke, a niko do sada nije ispoštovao biološki mininum"

Mirnim protestima u Vitezu, meštani naselja Kruščica, te članovi ekoloških i ribolovnih udruženja iz tog grada, danas su upozorili kako neće dopustiti izgradnju mini hidroelektrana na reci Kruščici, jer bi to, kako tvrde, uništilo reku, okolna izletišta i turistički potencijal ovog područja.

- Prostornim planom opštine Vitez, područje Kruščice je označeno kao mesto turističkog potencijala, ali su taj plan izmenili i u njega ugradili dve hidroelektrane. Borićemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se do kraja da gradnja ne počne i molimo sve institucije da nam pomognu - kazao je jedan od okupljenih Muris Đelilović.

Predsednik Udruženja sportskih ribolovaca Vitez Dragan Jonjić upozorio je kako bi izgradnja hidroelektrana na reci Kruščici označila nastavak uništavanja reka i ribljeg fonda u središnjoj Bosni.

- Već pet puta obnavljamo riblji fond, a autohtonih vrsta, kao što je potočna pastrmka, lipljen i mladica, gotovo da i nema. Reka Lašva i Bila su totalno uništene, a sad nam hoće uništiti i reku Kruščicu. Nijedan vlasnik hidroelektrane do sada nije održao obećanje da ispoštuje barem biološki minimum i to je strahota živa - kazao je Jonjić.

Okupljeni meštani upozorili su na to da područje Kruščice, osim što je označeno kao turistički potencijal, godinama služi i kao izletište stanovnicima Viteza, a odlikuje ga čista i pitka voda.

Mirni protest je okončan nakon jednočasovnog zadržavanja ispred zgrade Opštine Vitez, gde se građanima niko nije obratio.

Stanovnici Kruščice već nekoliko dana dežuraju u blizini mesta na kojem je planirana izgradnja hidroelektrane, a danas su najavili kako neće odustati i da će sprečiti svaki pokušaj izgradnje. O svojim zahtevima će, takođe, obavestiti više nivoe vlasti, odnosno kantonalnu Vladu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.