Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malešević: RS poštuje presudu Ustavnog suda BiH o jeziku bošnjačkog naroda

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da Republika Srpska poštuje presudu Ustavnog suda BiH kada je reč o jeziku bošnjačkog naroda.

- Pogrešno je tumačenje da mi ne poštujemo presudu Ustavnog suda BiH. Ko god pročita presudu videće da je nismo prekršili. Ono što je u presudi mi smo poslali u uputstvu školama. Drugo je što Bošnjaci tumače obrazloženje presude, a to nije isto - rekao je Malešević u Mostaru, odgovarajući na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pitanje kako će biti rešen problem sa upisivanjem jezika bošnjačkog naroda u đačke knjižice.

Povodom najave roditelja bošnjačke dece iz Srebrenice da će podneti tužbe protiv direktora škola u kojima u đačke knjižice nije upisan "bosanski jezik", Malešević je rekao da je pravo svakog roditelja, kao i svakoga ko smatra da ima osnova da nekoga tuži, da to i učini, a na sudu je da utvrdi da li je neko kriv ili nije.

- Mi samo zastupamo ono što piše u Ustavu Republike Srpske. Primedba je zašto se samo prema jednom narodu primenjuje Ustav, a ne i drugima. Ustav se primenjuje prema svima, s tim da Hrvati i Srbi prihvataju ono što je pravilo tvorbe u srpskom jeziku i iz tog pravila tvorbe izlazi naziv jezika. To Bošnjaci ne prihvataju i zbog toga njima pišemo ono što piše u Ustavu - naveo je Malešević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.