Izvor: Blic, 24.Okt.2016, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAHOVINA NA ZIDOVIMA, PEČURKE NIČU IZ PODA Nije reč o pećini već o školi u Banjaluci

Mahovina na zidovima, pečurke koje rastu iz poda i kante za skupljanje kiše - to je slika najveće srednje škole u BiH.

Banjalučka Tehnička škola prostire se na 8.000 metara kvadratnih i broji 1.600 đaka, koji čim padne kiša časove imaju u zbornicama i biblioteci, jer im krov prokišnjava. Zbog lošeg krova i stare stolarije trenutno je potpuno uništeno računovodstvo i deset učionica, u kojima se umesto đaka i nastavnika nalaze kante i najloni.

- Zgrada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izgrađena pre 50 godina, a značajnijih ulaganja nije bilo. Godinama smo nešto krpili, ali više mali zahvati ne vrede, jer je ravni krov na starom delu zgrade potpuno uništen - kaže direktorka škole Kristina Mrđa.

Tehničku školu svake godine upiše đaka za 17 odeljenja, najbrojnja je škola u BiH, tako da su kritične učionice i te kako potrebne. Brojni učenici premešteni su u zamenske prostorije, ali iako daleko od starog dela, smrad raspalih zidova i trule stolarije se, tvrde, oseti u celoj školi.

- Vlaga se oseti na sve strane, kad dođemo kući odeća nam smrdi, u hodnik izlazimo u jaknama jer duva, a nekada nas 30 ima čas u biblioteci - kaže jedna od učenica.

Iz škole kažu da godinama kucaju na sva vrata, svi nadležni upoznati su sa ovim problemom, ali odgovor je uvek isti - nema novca.

- Dok čekamo rešenje dovodimo u pitanje nastavni proces, a stvaraju se dodatni troškovi, poput grejanja i struje, jer je teško zagrejati zgradu u kojoj duva sa svih strana - požalila se direktorka.

Kako osim obećanja nemaju ništa, uzeli su stvari u svoje ruke, te trenutno rade na projektu koji bi zauvek rešio probleme Tehničke škole.

- Po uzoru na druge objekte u Srpskoj, rodila se ideja za projekat o energetskoj efikasnosti. Međutim, ne vredi da pričamo o tome dok skupljamo vodu kantama. Potrebno je popraviti krov, pa onda realizovati ovaj drugi projekat. Veliki sam optimista i nadam se da ćemo naći investitora, te ovim projektom od javnog značaja učiniti da Tehnička škola bude primer drugima - dodaje Mrđa.

Dok u školi ulažu nadu u podršku Grada i nove projeke iz Gradske uprave, poručuju: školski objekti nisu naša obaveza.

- Ovo je ozbiljan problem koji se vuče 20 godina. Znamo da je situacija kritična, ali Grad ne može sam da preuzme renoviranje škole, jer nema novca, a nije ni njegova obaveza - kažu iz Gradske uprave.

Renovirana sala

Prošle godine je uz podršku UNDP renoviran jedan deo krova, iznad sale za fizičko, te rešen samo mali deo problema ove škole.

Potrebno 700.000 KM

Da bi se zamenio stari krov potrebno je oko 50.000 KM, a za ukupne troškove sa stolarijom, novim grejanjem i saniranjem štete i do 700.000 KM.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.