Kolaps u UKC RS: CT aparati u kvaru, “magnet” na izdisaju

Izvor: Blic, 21.Feb.2017, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolaps u UKC RS: CT aparati u kvaru, “magnet” na izdisaju

U najvećoj bolnici u Srpskoj poslednjih dana nije radio nijedan od dva CT aparata, a na samom izdisaju je i aparat za magnetnu rezonancu, saznaje “EuroBlic”.

Ovi kvarovi napravili su neviđeni kolaps u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, iz kojeg pacijente na neophodne preglede proteklih dana upućuju u privatne dijagnostičke centre.

Kako saznajemo, u ovoj zdravstvenoj ustanovi jedan CT aparat već duže vreme nije u funkciji, dok je drugi prestao da radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tokom vikenda.

Odlično upućeni sagovornici apsurdnom smatraju činjenicu da, do juče, u UKC povodom ovoga niko ni prstom nije mrdnuo.

– Jedan CT aparat odavno ne radi, ali se povodom toga niko nije preterano nasekirao. Pre par dana zakazao je i drugi, što je u potpunosti blokiralo dijagnostiku u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Pacijenti se upućuju kod privatnika, a tek juče su se nadležni navrat-nanos prihvatili popravka jednog aparata. Zaista je van svake pameti da CT, koji je ranije pokvaren, ni do danas nije popravljen, jer je bilo pitanje dana kad će se i drugi pokvariti – kažu naši sagovornici.

Dodaju da su pomenuti kvarovi u prvom redu posledica neadekvatnog održavanja.

– Još kad se tome doda sporo reagovanje u pogledu saniranja kvarova jasno je kakav je kvalitet zdravstvene zaštite na raspolaganju pacijentima. Takođe, u UKC radi samo jedan aparat za magnetnu rezonancu, dok je drugi odavno neupotrebljiv. Tek nas očekuje haos kad oba ne budu u funkciji. Naime, problem je što nijedan specijalista, bilo da je reč o hirurzima, neurohirurzima, radiolozima, ne može da pristupi lečenju bez CT ili nalaza magnetne rezonance – ističu oni.

Podsetimo, “EuroBlic” je opširno pisao o tome da jedan od dva aparata za magnetnu rezonancu u UKC ne radi već godinu dana.

Zbog ovakve situacije pacijenti su prisiljeni da na MR pregled u ovoj zdravstvenoj ustanovi čekaju i po 10 meseci.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS potvrdili su za “EuroBlic” da imaju informaciju o kvaru na aparatu za kompjuterizovanu tomografiju u UKC.

- UKC je obezbedio popravak, koji je u toku. Dok aparat ne bude popravljen, pacijenti će biti preusmereni u privatne zdravstvene ustanove sa kojim imamo potpisane ugovore – rekli su u FZO.

Iz UKC su saopštili da se, zbog velikog priliva pacijenata iz cele RS u ovu zdravstvenu ustanovu, te preopterećenja opreme, povremeno dogodi da su pojedini uređaji van funkcije.

- Bez obzira na trenutni zastoj u radu aparata za CT, zdravlje i sigurnost lečenja naših pacijenata nijednog trenutka nisu ugroženi. Odmah smo organizovali pretrage u privatnim i javnim ustanovama u našem okruženju. Ulažemo maksimalne napore da se postojeći kvarovi otklone u najkraćem vremenskom periodu – navodi se u saopštenju.

Dugovanja sve veća

UKC RS se iz godine u godinu suočava sa sve većim dugovima, tako da je dug za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje u protekle tri godine skočio za skoro četiri puta.

Prema podacima Fonda PIO, ovaj dug je krajem 2013. iznosio 9,1 milion, a krajem 2016. čak 36,1 milion KM.

Ova zdravstvena ustanova za poreze je pre tri godine bila dužna 25,2 miliona, a lane 28,2 miliona KM, pokazali su podaci Poreske uprave RS.

Aparati u funkciji

Iz Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u ranim popodnevnim satima u utorak saopšteno je da su, nakon kratkotrajnog zastoja, ponovo u funkciji aparati za kompjuterizovanu tomografiju /CT/.

Aparati su, kako navode, u funkciji od juče od 19 časova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.