Kako kombinacije boja utiču na naše raspoloženje?

Izvor: BanjalukaLive.com, 21.Dec.2014, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako kombinacije boja utiču na naše raspoloženje?

Ako najčešće nosite tamne boje poput crne, sive ili smeđe, razmislite još jednom jer vesele boje mogu da imaju pozitivan uticaj na naš svakodnevni život i zdravlje. Savjetnica za odjevanje i kombinaciju boja, i autorka knjige 'How Not To Wear Black', Džuls Stendiš otkrila je koliko boje zapravo dobro utiču na nas i dala nekoliko razloga za to da se češće odvažimo da ih unesemo u svakodnevni stajling. Istraživanja pokazuju da boja može da ima psihološki učinak, jer kada gledamo >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << određene nijanse, aktiviraju se neurološke reakcije u mozgu pa hipotalamus oslobađa hormone. Tako, na primjer, pogled na crvenu ili ružičastu boju podstiče oslobađanje dopamina, hormona koji stvara dobra osjećanja. Naše raspoloženje može da postane toliko dobro da može da se desi i da poželimo više seksa. piše "Tportal.hr". Hladni tonovi poput plave boje, međutim, potiču stvaranje hormona oksitocina, koji nas čini smirenijim. Ako niste sigurni kako da ukombinujete boje, neka od ovih uputstava možda će vam biti od pomoći. Prema Džuls Stendiš, zelenu i crvenu boju smijete da kombinujete samo ako je jedna nijansa u detaljima poput nakita ili torbe, ali nikako ne preporučuje veće odjevne komade zajedno. Smaragdnozelena je dobar izbor ako se zacrvenite u licu, bilo da ste popili čašicu previše ili imate valung, a razlog je taj što zelena boja čini da ten izgleda ujednačenije. Možda nikada ne biste nosili svijetloplavu boju u kombinaciji s ljubičastom, ali navodno je to jako dobra ideja koja će vam uljepšati dan. Plava će umiriti jaku ljubičastu. Osim toga, neka istraživanja su pokazala da će svijetloplava stimulisati otpuštanje oksitocina zbog kojeg ćete biti smireniji i lakše podnositi stresne situacije. Još jedna kombinacija boja, za koju su nam uvijek govorili da i nije najsrećniji odabir, zapravo uopšte nije toliko loša. Zelena i žuta mogu da idu ruku pod ruku ako odaberete pravu nijansu odnosno kaki i boju senfa. Ove nijanse daće malo sjaja ako ste u godinama, pa će sivkasta boja kože bolje izgledati. Ako vam se boja senfa čini kao suviše odvažan korak, odjenite tamniju nijansu uz kaki boju, ali slobodno nabacite koji detalj u zlatnoj nijansi za malo više sjaja. Vjerovatno ste čuli za onu izreku kako svakoj ženi pink nijansa lijepo stoji, a Džuls Stendiš naglašava da je to posebno odličan izbor za žene koje ulaze u menopauzu, jer se povezuje sa ženstvenošću i mladošću. Neke studije su potvrdile i da se muškarcima sviđa kada žene nose ružičastu budući da je nježna i vrlo bliska boji kože. Inače, svjetlijim bojama poput žute uvijek možete dodati ljubičastu. Ona djeluje umirujuće pa je odaberite kada znate da ćete imati uzbudljiv dan, prepun emocija. Ako se kojim slučajem osjećate loše, odenite neku krpicu u žutoj boji jer ona podstiče osjećanje radosti.

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Kako kombinacije boja utiču na naše raspoloženje

Izvor: Lepota i zdravlje, 22.Dec.2014, 16:04

Ako najčešće nosite tamne boje poput crne, sive ili smeđe, razmislite još jednom jer vesele boje mogu da imaju pozitivan uticaj na naš svakodnevni život i zdravlje...Stilistkinja i autorka knjige Kako nositi crno, Džuls Stendiš otkrila je koliko boje zapravo dobro utiču na nas i dala nekoliko...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.