Kako da se zaštitite od krpelja

Izvor: BanjalukaLive.com, 27.Apr.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se zaštitite od krpelja

Šetnja u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, koji je najaktivniji upravo u proljeće. Ovi mali teško uočljivi paraziti izazivači su mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija lajmska bolest. Za nju je karakteristično da se simptomi ne javljaju odmah nakon ujeda insekta, već može da prođe puno vremena do pojave bolesti. Najčešće se manifestuje crvenilom oko zglobova koje se premješta sa jednog na drugi zglob. U kasnijim fazama izaziva oštećenja perifernog nervnog sistema i encefalitis, >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << odnosno upalu mozga, upozoravaju stručnjaci i podsjećaju na mjere zaštite kojih se treba pridržavati: 1. Preporučuje se zaštita prikladnom odjećom i obućom - dugim rukavima i nogavicama uvučenim u čarape i zatvorenim cipelama. Odjeća neka bude svjetlijih boja, jer je na njima lakše primjetiti krpelja. 2. Treba hodati obilježenim stazama i izbjegavati provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, kao i odlaganje odjeće na drveće, žbunje i zelene površine. 3. Bilo bi dobro koristiti sredstava koja odbijaju krpelje, odnosno nanijeti ih na izloženije dijelove tijela. Obavezan je pregled i tuširanje nakon povratka iz prirode. 4. Pri pregledu posebnu pažnju treba obratiti na dijelove tijela sa nježnijom kožom - područje iza uva, potiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza koljena i pupak, dok se kod djece krpelj često može naći i na glavi. 5. Ako nađete krpelja na koži ili odjeći, što prije se obratite ljekaru, i nikad ne pokušavajte da ga odstranite sami. (Novosti)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako da se zaštitite od krpelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2015

Šetnja u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, koji je najaktivniji upravo u proleće. Ovi mali teško uočljivi paraziti izazivači su mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija lajmska bolest...Bilo bi dobro koristiti sredstava koja odbijaju krpelje, odnosno naneti ih na izloženije delove tela...Za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.