Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KATASTROFA Iskopavanje u rudniku na Ozrenu stalo pre 150 godina, ali iz jama i dalje kulja OTROVNI GAS!

Rudnik kaolina-gline, prema kojoj je naselje Sočkovac na Ozrenu u opštini Petrovo poznat na Balkanu, star je preko 300 godina.

Kaolin, odnosno keramička glina, pa i ugalj kopali su se u okomitim oknima koje je osiguravala drvena podgrada koja se i danas vidi. Nije istrula, jer je, kažu stručnjaci, čuvaju gasovi.

Izučavana je 1984. godine na jednom instutitu u Zagrebu. S obzirom da su rudničke jame duboke kao najdublji bunari, mesto je prozvano Bunarine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Magistar geodezije, Petar Katanić kaže da je eksploatacija kaolina, odnosno uglja prestala prije 150 godina. Okna su ostala otvorena, a iz njih kulja otrovni gas CO2, opasan po ljude i po životinje, piše Avaz.

Jedan od meštana pre 50 godina, na Bunarine je odveo psa da ga u njih baci, jer ga nije slušao. Samo što se sagnuo istog trenutka je otrovan gasovima i podlegao na licu mesta.

- Gas CO2 je otrovan i s tim se ne treba igrati. Nažalost, bunari nisu ni osigurani, stoje otvoreni nasred šume. Danas smo na ulazu u jedan bunar videli uginulu životinju, otrovao ju je opasni plin - kaže Katanić.

Zato ljudi dođu na Bunarine, s udaljenost od oko 50 metara vide čudo i brzim koracima se vraćaju u suprotnom smeru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.