Izveštaj o rudarskoj nesreći u Zenici u Tužilaštvu 27. oktobra

Izvor: Blic, 26.Okt.2014, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o rudarskoj nesreći u Zenici u Tužilaštvu 27. oktobra

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović najverovatnije će već u ponedeljak, 27. oktobra, uputiti Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona izveštaj o rudarskoj nesreći koja se početkom septembra dogodila u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica.

Duranović juče nije želeo da otkrije detalje iz izveštaja, ali "Dnevni avaz" saznaje da je istragom utvrđeno da je nesreća u Raspotočju u kojoj je poginulo pet rudara splet nekoliko nesrećnih okolnosti koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su uzrokovale posebno teško stanje.

Prema saznanjima lista, istovremeno zatrpavanje ulaznog i izlaznog hodnika, međusobno udaljenih 35 do 40 metara, predstavlja nesrećnu okolnost i pravu retkost u rudarskim nesrećama uzrokovanim "gorskim udarima".

"Obrušavanje više hodnika nije retkost, ali da baš ‘udari’ na obe moguće odstupnice, to se izuzetno retko dešava", rekao je izvor uključen u istražne radnje.

Prema nalazima, uništavanje svih vidova komunikacije i dovoda vazduha uzrokovano je jednim od najjačih "gorskih udara" u istoriji ovog rudnika.

Da li nalaz veštaka i rudarskih inspektora navodi i eventualnu odgovornost nadležnih, sada nije bilo moguće saznati.

Rudarska nesreće u Raspotočju dogodila se 4. Septembra, kada su se četvorica rudara ugušila metanom, a petog je zatrpala masa obrušenog materijala.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.