Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba inovacija i takmičenje u programiranju lego robota u Prijedoru

Dvodnevni sajam inovacija i međunarodno takmičenje učenika srednjih škola u programiranju lego robota, koji je danas počeo u Prijedoru, okupio je oko 100 učesnika.

Izložbeni štand učenika Srednje mešovite škole Nikola Tesla iz Teslića krase brojne inovacije.

Među njima su laserski prenos zvuka, pametne sigurnosne plinske instalacije, elektronski mikroskop i laserska harfa.

Posetioce je najviše zainteresovao senzor za alkohol u motornom vozilu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Njegov autor, učenik četvrtog razreda srednje škole Nikola Tesla, Nebojša Galamić objašnjava da je ova inovacija odgovor na veliki broj saobraćajnih nezgoda.

- Svedoci smo da su saobraćajne nesreće česte zbog pijanog stanja vozača. Zato naš senzor koji je u vozilu, registruje da li je vozač popio više alkohola od onoga što je dopušteno za vožnju. Kada senzor to prepozna blokira automobil i vozač ga ne može pokrenuti- objašnjava Galamić.

Dodaje da se isti princip primenjuje i na suvozača, ali i kada senzor prepozna dim cigarete u automobilu.

Učenici prijedorske Elektrotehničke škole izložili su ploču za fotonaponske panele, spravu za automatsko pakovanje proizvoda, kao i spravu za automatsko obeležavanje proizvoda.

Na ovaj poslednji izum su i najponosniji. Autori sprave za automatsko obeležavanje proizvoda su učenici četvrtog razreda, Dejan Popović, Dejan Vujasin, Nenad Kuridža i Nenad Lazić.

Za ovu inovaciju pokupili su nagrade za prva mesta na Tesla festu u Novom Sadu, Inovi u Zagrebu i Inostu mladih u Banjaluci.

Mešovita srednja škola iz Tešnja predstavila je inovaciju za monitoring soba. Ovaj izum može da se primeni u staračkim domovima. Ukoliko neko od stanara treba pomoć negovatelja, dovoljno je da pritisne dugme, i na računaru u kontrolnoj sobi stiže obaveštenje ko traži pomoć i u kojoj sobi.

Drugi deo ove manifestacije je programiranje lego robota. Učenici moraju pravilno da reše tri zadatka, izcrtavanje oblika, kretanje robota kroz lavirint i sakupljanje predmeta sa terena.

Ko je pobednik odlučiće sutra sudinica Katarina Veljković, profesorica Prve Kragujevačke gimnazije.

Iz Prijedorske Agencije za ekonomski razvoj ističu veliki značaj ovog sajma za srednjoškolsko obrazovanje.

-Veoma je bitna upotreba savremenih softverskih i hardverskih alata u nastavnom procesu. Neophodna je modernizacija nastave, ali nama je veoma drago što su naši nastavnici i učenici usvojili ovu modernu metodologiju - izjavila je projekt menadžer PRED-e Milena Gnajtivić- Simatović.

Na ovom sajmu učestvuju učenici i profesori iz 11 škola, Zaječara, Kragujevca, Velenja, Tešnja i Prijedora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.