Izložba Muzeja savremene umetnosti RS u Vojvodini: Predstavljanje savremene scene u regionu

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Muzeja savremene umetnosti RS u Vojvodini: Predstavljanje savremene scene u regionu

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu otvorena je izložba „Contemporary Thesaurus“, autorski projekat Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske.

Postavka će biti otvorena do 24. jula, a ovim gostovanjem nastavljena je dugogodišnja uspešna saradnja između ove dve institucije, koja je do sada rezultirala nizom značajnih projekata.

Nakon Novog Sada izložba će biti predstavljena u galeriji „Podroom“ Kulturnog centra Beograda u periodu od 28. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jula do 20. avgusta.  Ovakve vrste saradnje MSU RS realizuje u cilju prezentovanja i promovisanja  savremene vizuelne scene Republike Srpske u regionu.

- Izložba „Contemporary Thesaurus“ osmišljena je kao novi presek savremene vizuelne umetnosti u Republici Srpskoj i bavi se njenim aktuelnim pojavama, teorijskom genezom i medijskim osobenostima.

Postavkom su obuhvaćena dela deset autora, koji su svojim aktivnim i intenzivnim prisustvom na savremenoj sceni ovog prostora detektovani kao njeni vodeći nosioci – rekli su u MSU RS.

„Contemporary Thesaurus“ teži identifikovanju novih koncepcijskih polazišta savremenih umetničkih praksi koje nastaju u Republici Srpskoj i njihovom pozicioniranju u odgovarajućim kontekstualnim matricama.

Na izložbi se predstavljaju autori Igor Bošnjak, Ninoslav Kovačević, Nikola Kekerović, Mladen Miljanović, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mila Panić, Selma Selman, Saša Tatić i grupa “Tač.ka”. iz Prijedora.

Mladi umetnici

Kustos izložbe Žana Vukičević kaže da su individualni umetnički opusi prepoznati kao jezgra aktivnih razvojnih procesa i kontinuirane kvalitativne nadgradnje, pa se izložbom želi predstaviti  kontinuitet trajanja ove žive i heterogene mikro-scene i njene ekspanzije tokom relativno kratkog vremenskog razdoblja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.