Izvor: Blic, 27.Okt.2016, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanja na području Dinarida: Uskoro potraga za milijardu barela nafte u Federaciji BiH

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH trebalo bi do kraja novembra da raspiše javni poziv za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH.

Novi poziv se raspisuje nakon što je naftni gigant „Šel" prošle godine odustao od ovog posla. Potvrdio  je ovo Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije,

Džindić kaže da je francuski naftni gigant „Total", koji je u pismu namere najavio da bi u istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nafte na području FBiH uložio milijardu dolara, najzainteresiranija kompanija koja se do sada javila Vladi FBiH.

Naftna istraživanja, prema odluci Vlade, ali i zainteresovanih kompanija, biće obavljena na području Dinarida, koje obuhvata lokalitet od Bihaća, preko Drežnice, do Stoca, gde, prema procenama, postoje nalazišta veća od milijardu barela nafte.

Esad Hrvatović, predsednik Savetovanog tela, rekao jeda je posao komisije, koja bi trebala u narednih nekoliko dana da održi i prvi sastanak, da prati kompletnu proceduru u svezi s pozivom.

- Naša je uloga da dajemo i određene preporuke i mišljenja vezano za pripremu tenderske dokumentacije. Videćemo sve. Malo je sve bilo usporilo, ali Vlada je najavila da će poziv biti raspisan barem do kraja godine - kaže Hrvatović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.