IZBEGAVAJU NEUGODNA PITANJA Ministar finansija Srpske rekorder u SKRIVANJU INFORMACIJA

Izvor: Blic, 27.Apr.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBEGAVAJU NEUGODNA PITANJA Ministar finansija Srpske rekorder u SKRIVANJU INFORMACIJA

Vlada Republike Srpske, a posebno Ministarstvo finansija, gluvi su na neugodna pitanja poslanika, javnosti i novinara.

Na sednici Narodne skupštine RS, poslanici (posebno opozicioni) juče su osuli rafalne optužbe po kabinetu Željke Cvijanović jer mesecima ne mogu da dobiju tražene informacije, čime Vlada grubo krši skupštinski Poslovnik.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović sabrao je da postoji 26 pitanja od kojih Vlada RS mesecima beži.

- Gospodine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ministre, dužni ste da polažete račune javnosti, a posebno narodnim poslanicima. Od nas ste birani. Budući da čekam odgovor na pitanje već treći mesec, razmišljamo o motivima zbog kojih se tako ponašate. Možda niste dovoljno plaćeni – poručio je poslanik Dragan Čavić ministru finansija Zoranu Tegeltiji od koga ne može da dobije spisak dugovanja budžeta RS.

Iz spiska neodgovorenih pitanja, koji je u posedu „EuroBlica“, vidi se da upravo ministarstvo finansija najviše ignoriše poslanike. Od 26 neodgovorenih upita, ovaj resor je kriv za više od polovine – 14.

Slično je i sa spiskom od 16 najstarijih pitanja, kojima je davno prošao poslovnički rok od 30 dana.

Ističu se još i Ministarstvo industrije sa 6 pitanja, te Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja sa po 3. Poslanik NS Goran Đorđić nije dobio traženi spisak članova školskih odbora i direktora osnovnih škola u RS, Zdravko Krsmanović (NDP) uzalud pita šta je sa gradnjom HE „Buk Bijela“, a Miroslav Brčkalo (PDP) šta je sa najavljenim milionskim investicijama u „Koran“ Pale.

Poslanik SDS Miladin Stanić čeka odgovor Ministarstva poljoprivrede RS o upotrebi podsticaja po korisnicima.

- Radi se o zloupotrebi od oko deset miliona KM na godišnjem nivou i zato ne daju da ti podaci izađu na svetlo dana. Znam da je firma „Agrosemberac“ iz Bijeljine u vreme ministra Miroslava Milovanovića koristila 3,5 miliona KM podsticajnih sredstava. Sada te firme nema nigde, a bila je registrovana na adresu SNSD u Bijeljini – kaže Stanić.

Konsultant Centara civilnih inicijativa Željko Ninković smatra da institucije ne žele da dostave odgovor koji nije u skladu sa onim što funkcioneri predstavljaju u javnosti – da je sve idealno.

- Ne mogu da smisle dobre izgovore i krše Poslovnik NS RS, koji u ovom slučaju ne služi ničemu, jer nema sankcija za njegovo kršenje. Imamo banalnu situaciju da predsednik NS RS, koja je iznad Vlade RS, moli njih da dostave odgovor na poslanička pitanja. Ne može da im naredi – kaže Ninković.

Ignorišu i novinare

Vlada RS i iz ugla novinara važi za jednu od najzatvorenijih institucija u BiH po pitanju pristupa informacijama. „EuroBlic“ već mesecima ne uspeva da dobije odgovor na pitanje koliko je u 2017. Vlada planirala da kupi novih automobila.

Takođe, Ministarstvo finansija juče smo pitali zašto redovno ne odgovara na poslanička pitanja, ali - po običaju - odgovor nismo dobili.

Na sajtu Vlade Srpske nemoguće je pročitati materijale koje razmatra, zapisnike, stenograme, niti se zna kako je koji ministar glasao na sednici. Konferencije za medije nakon sednice su retkost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.