Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INVALIDIMA SE NE POMAŽE KOLIKO TREBA “Bez osnovne podrške, potpuno smo izolovani”

Arhitektonske barijere i pristup informacijama i dalje su najveći problem osobama sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom biće obeležen danas nizom aktivnosti, s ciljem da se učini sve kako bi se one uključile u socijalni i ekonomski život. Banjaluka je, sa oko 2.000 osoba sa inavaliditetom, poslednjih deset godina mnogo napredovala. Ambulante porodične medicine su pristupačne, fakultet upisuje sve više studenata sa invaliditetom, omogućen je prilaz u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << institucije, te taksi prevoz, međutim, i dalje je ostalo mnogo problema.

- Banjaluka prednjači u odnosu na gradove Srpske, ali pored prednosti, za osobe sa mišićnom distrofijom, arhitektonske barijere su i dalje problem. Centar grada je prilagođen, ali u okolnim naseljima treba još da se radi – kaže Radovan Ristić, predsednik Udruženje distrofičara.

Sa njim je saglasna i mr socijologije, Tanja Mandić Đokić, koja dodaje da je pored toga, veliki problem i dostupnost informacija.

- Ljudima sa oštećenjem vida i sluha nije dovoljno da mogu ući u instituciju ako ne mogu popuniti niti pročitati formulare – kaže ona.

Neophodno je, kaže Tanja, da lokalne zajednice licima sa invaliditetom obezbede usluge podrške i pristup svim resursima zajednice.

- Bez pristupačnog gradskog prevoza i usluge personalne asistencije svakodnevno funkcionisanje lica sa invaliditetom nije moguće. Bez osnovne podrške, potpuno smo izolovani, a neki i bazično ugroženi - kaže Mandić Đokić, te dodaje da će u narednom periodu organizovati akcije kako bi promovisali različitosti i skrenuli pažnju na ove probleme.

Sve to podržava i gradonačelnik, Igor Radojičić i kaže da je svastan problema i da obećava da će Grad nastojati da reši njihove probleme.

- Drago mi je što se Banjaluka pridružila svetskim gradovima koji obeležavaju 3. decembar, a Grad će nastaviti da podržava udruženja davajuću im podsticaje i ustupajući prostorije za rad – kaže Radojičić.

Šansa slepima

Iz Saveza slepih RS nezadovoljni su stanjem, naglašavajući da slepa i slabovida lica nemaju šansu da pokažu koliko mogu.

- Lica sa oštećenjem vida, između ostalog, nemaju adekvatne uslove za obrazovanje, osposobljavanje i zapošljavanje, te nailaze na poteškoće u ostvarivanju prava iz zdravstvene i socijalne zaštite. Zato pozivamo sve nevladine i Vladine institucije i organizacije da se uključe i da nam daju podršku – rekli su u Savezu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.