INSTITUCIJE U KRIZI Država i Federacija PARALIZOVANE

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INSTITUCIJE U KRIZI Država i Federacija PARALIZOVANE

Izuzev u Republici Srpskoj, preostali nivoi vlasti u BiH trenutno su u blokadi.

Predsedništvo BiH ne zaseda od januara, odnosno od kada je bošnjački član Bakir Izetbegović pokrenuo zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. To se odrazilo i na odnose u parlamentu BiH, pa Predstavnički dom zaseda, ali ne donosi odluke, dok je Dom naroda u potpunoj blokadi.

Kriza vlasti zadesila je od prekjuče i Federaciju BiH, gde je koalicija SDA-HDZ BiH, zbog usvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rezolucije o osudi federalizacije, pred raspadom. Savet ministara BiH trenutno funkcioniše, ali u tzv. tehničkom mandatu, odnosno raspravlja samo o “važnim pitanjima”.

Kada će Predsedništvo BiH, odnosno institucija koja je prouzrokovala lančanu političku krizu u BiH, profunkcionisati – niko ne zna. Predsedavajući Mladen Ivanić poručuje da “pitanje rada Predsedništva treba usmeriti Izetbegoviću", jer je on stvorio krizu.

- Oni koji su proizveli ovakvu situaciju treba da kažu šta dalje. Ja čekam predlog da bih se mogao izjasniti. Za sednicu očekujem inicijativu od onih koji su Predsedništvo uveli u krizu, a pre svega od Izetbegovića – izjavio je Ivanić.

Iz Izetbegovićevog kabineta, međutim, nismo dobili komentar na Ivanićeve stavove, niti odgovore koje poteze namerava da uradi bošnjački član kako bi se odblokirao rad te institucije.

U međuvremenu, podrška Ivanićevom stavu da je Izetbegović taj koji treba da povuče prvi potez, juče je stigla od lidera DNS Marka Pavića, dok je lider SDS Vukota Govedarica za “EuroBlic” ocenio da bi upravo predsedavajući Ivanić trebalo da preduzme prvi korak.

- Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić treba da obavi konsultacije sa ostalim članovima i da se dogovore kako mogu da rade u budućnosti. Preko je potrebna redovna sednica Predsedništva koja će pokazati da je ta institucija izašla iz blokade. To je mali korak, ali je očigledno pitanje ko ga u ovom momentu može da napravi – rekao je Govedarica.

On je naveo da ne namerava da ide na sastanke koalicije na nivou BiH, sve dok se ne deblokiraju institucije, a Predsedništvo BiH je, kaže, prvo u nizu. Smatra da je i nakon odgovora Međunarodnog suda pravde u Hagu u vezi sa zahtevom za reviziju presude, BiH u situaciji da uspostavi političku stabilnost.

- Pozivam SNSD i DNS da se ponašaju odgovorno prema RS i vrate se institucije, kako bi zajedno radili u interesu građana RS. Međutim, ako SNSD beži iz Predstavničkg doma, a blokira Dom naroda, to znači da se kriza želi namerno produbiti – rekao je Govedarica.

Istovremeno, politički odnosi u BiH dodatno su narušeni zbog sukoba SDA i HDZ u Federaciji, pa je koalicija u tom entitetu gotovo pred raspadom.

- Naša poruka SDA je da se pravljenjem koalicije sa SDP ne mogu pretvarati da su u koaliciji sa HDZ, jer se ta koalicija raspada, a to onda znači potpunu krizu u Federaciji BiH. Mislim da to nije dobro ni za jednog stanovnika u BiH, jer već imamo krizu na državnom nivou, gde vidimo da parlament ne radi, da Predsedništvo ne zaseda i pitanje je kada će. Očigledno je da određene strukture u BiH rade na kontinuiranom izazivanju kriza, a svi stanovnici BiH bi trebao da se zapitaju sa kojim ciljem – rekao je predsednik FBiH Marinko Čavara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.