I HAN PIJESAK IMA SVOG FOREST GAMPA Stazu od 84 kilometra prešao za 32 časa: Ne takmičim se da stignem prvi na cilj

Izvor: Blic, 25.Maj.2017, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I HAN PIJESAK IMA SVOG FOREST GAMPA Stazu od 84 kilometra prešao za 32 časa: Ne takmičim se da stignem prvi na cilj

Planinar Božo Todić prvi put je učestvovao na ultra trci na Jahorini 2016. bez ikakvih posebnih priprema i stigao 20. na cilj. Stazu dugačku 84 kilometra prešao je, kako kaže za 32 časa.

- Učestvovao sam u organizaciji maksi varijante, te ultra trke od Crkve Svetog Pantelejmona na Han Pijesku do hotela Bistrica na Jahorini, a nakon toga usledile su trka Višegrad-Jahorina na stazi 122 kilometra, Tara-Grab - 45 kilometara, "Sokolov put" - 23 kilometra, te "Trebinje vertikal" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i "Kotor vertikal" – prisetio se član Planinarsko-ekološkog društva "Visočnik" iz Han Pijeska.

Todić ističe da se ovim spojem trčanja i planinarenja mogu baviti samo snalažljivi ljudi koji vole prirodu, koji veruju u sebe i svoju izdržljivost.

- Ne takmičim se da stignem prvi na cilj, nego da pređem zadatu stazu makar putovao i noću, uz kratke pauze nakon petnaestak pređenih kilometara - priča ovaj hanpjesački ultra trkač.

On kaže da se dešavalo da skrene sa markirane staze i zaluta na Romaniji, ali želja da istraje pomogne mu da prevaziđe takve teškoće, sačeka prve zrake sunca i nastavi ka cilju.

Sve trke je do sada, kaže Todić, završio sa dobrim plasmanom, pa se nada da će i na Staroj planini, na njenoj najdužoj varijanti "Kopren", dugačkoj 108 kilometara, završiti uspešno.

Todić napominje da je prvu trku počeo bez treninga, a tako radi i danas, zbog čega je među trkačima dobio nadimak Forest Gamp, po glavnom junaku iz poznatog filma.

Ultra trka na Staroj planini

Naime, Božo će u subotu učestvovati u ultra trci na Staroj planini u Srbiji i potrebna su mu dodatna sredstva za taj poduhvat.

U hanpjesačkom Planinarskom društvu ističu da je staza duga rekordnih 108 kilometara i da ide više od 5.800 metara kumulativno u visinu.

Nova lokacija je Stara planina i najviši vrh Srbije - Midžor. Trka počinje u subotu 27. maja od 5 časova, a eliminaciono vreme je 28 časova.

To znači, pojašnjavaju u "Visočniku", da se kroz cilj na ovoj ultra trci mora proći, najkasnije, u nedelju 28. maja u 9 časova.

Međutim, u Planinarsko-ekološkom nemaju dovoljno sredstava za Božu Todića, pa podsećaju predstavnike privrednih subjekata i pojedince da sredstva za njihovog člana mogu uplatiti u Pavlović banci na broj računa 5543030029931220.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.