HOB I JERKO HANIBAL POJAČANJE OS BiH Psi iz Švajcarske uklanjaju mine

Izvor: Blic, 26.Maj.2017, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HOB I JERKO HANIBAL POJAČANJE OS BiH Psi iz Švajcarske uklanjaju mine

Dva psa za otkrivanje mina - Hob i Jerko Hanibal – predata su danas Deminerskom bataljonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U okviru svojih nastojanja da ojača kapacitete države za učinkovito otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini, Vlada Švajcarske podržala je obuku dva psa i njihovih vodiča u Globalnom centru za obuku pasa za otkrivanje mina organizacije Norveška narodna pomoć u Blagovcu, Vogošća.

Obučeni psi su donirani Deminerskom bataljonu Oružanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snaga BiH kako bi se poboljšala učinkovitost aktivnosti na razminiranju u BiH.

Zvaničnoj ceremoniji primopredaje dva obučena psa – koji se zovu Hob i Jerko Hanibal, prisustvovali su Barbara Datvajler Šeuer, direktorka za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH, brigadni general Ivica Jerkić, zamenik komandanta Operativnog zapovedništva Oružanih snaga BiH za resurse i Darvin Lisica, regionalni direktor programa za razoružanje za Jugoistočnu Evropu Norveške narodne pomoći.

- Uverena sam da su dva psa za otkrivanje mina važna investicija u budućnost i da će Hob i Jerko Hanibal pomoći Deminerskom bataljonu u provođenju svojih važnih i humanih aktivnosti, te će tako doprineti čišćenju zemlje od mina na najbrži mogući način. To će ne samo povećati bezbednost građana BiH, nego i poboljšati njihove uslove za živote i doprineti društveno-ekonomskom razvoju zemlje - izjavila je Barbara Datvajler Šeuer.

Od 2003. godine, Vlada Švajcarske kontinuirano podupire program za uklanjanje mina Norveške narodne pomoći u BiH. Proteklih godina je na aktivnosti na uklanjanju mina širom BiH uloženo 10 miliona KM. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života stanovnika na područjima pod minama, kasetnom municijom i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima. Aktivnosti realizovane u okviru programa koji podupire Vlada Švajcarske omogućile su čišćenje više od 4.000.000 metra kvadratna zemljišta pod minama u 33 zajednice, piše Klix.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Norvežani OS BiH poklonili dva psa za traženje mina

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Maj.2017

SARAJEVO - Oružane snage (OS) BiH su od Regionalnog centra Norveške narodne pomoći za Jugoistočnu Evropu dobile dva psa za otkrivanje mina...Iz Ministarstva odbrane (MO) BiH je saopšteno da je ovu donaciju obezbijedilo Ministarstvo inostranih poslova Norveške u okviru Plana za jačanje kapaciteta...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.