Granični prelazi BiH bez zaustavnih rampi i telefona

Izvor: Blic, 25.Jul.2016, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granični prelazi BiH bez zaustavnih rampi i telefona

Od ukupno 83 granična prelaza s kojima raspolaže BiH, samo 20 ima infrastrukturu koja ispunjava standarde potrebne da bi granične kontrole bile efikasne.

Uglavnom su to prelazi koje je finansirala EU, oni na zajedničkim lokacijama sa Hrvatskom, te na međunarodnim aerodromima. Ostalim prelazima nedostaje gotovo sve što je bitno – nadstrešnice, kontrolne kabine, pa čak i zaustavne rampe, telefonske veze ili mokri čvorovi.

U informaciji Granične policije koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je nedavno dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH, navodi se čak i da granični prelazi Gradiška, Brod i Doljani, koji se nalaze na najfrekventnijim putevima, imaju najlošiju infrastrukturu.

- Kao posledice loše infrastrukture imamo duga zadržavanja i čekanja na prelazak granice. Pored nezadovoljstva putnika, to uzrokuje i znatne troškove privrednicima koji se bave transportom roba ili prevozom putnika – navodi se u informaciji koju potpisuje direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

On upozorava i da takvi problemi utiču na ukupno stanje bezbednosti u BiH, odnosno da ograničava policiju u suzbijanju ilegalnih prelazaka granice i kriminala. Tvrdi i da su od UIO BiH više puta tražili da rešavaju ove probleme, s obzirom na to da su oni zaduženi za infrastrukturu na graničnim prelazima, ali da uvek dobiju odgovor da za to nema predviđenog novca.

U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da novca uglavnom imaju dovoljno samo za tekuće održavanje prelaza.

- Budžetska sredstva su, nažalost, ograničena, tako da su ulaganja vrlo teška. Do sada smo ozbiljna ulaganja radili na onim prelazima za koje smo dobijali novac. Sada nastojima i da iz IPA fondova u toku naredne godine obezbedimo nekoliko desetina kontejnera koji imaju sve uslove za boravak ljudi, a koje bismo postavili na nekim graničnim prelazima, a posebno na onima koji su u najlošijem stanju – navodi portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.