Gradiška: Građani će biti sankcionisani ukoliko ne budu plaćali porez

Izvor: Blic, 27.Jun.2017, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradiška: Građani će biti sankcionisani ukoliko ne budu plaćali porez

Najmanje 30 odsto vlasnika stambenih i poslovnih objekata u Gradiški nije prijavilo ili je lažiralo površine na koje se obračunava porez na nepokretnosti.

To je „EuroBlicu“ izjavio Zoran Adžić, načelnik Gradiške ističući da je lokalna uprava u saradnji sa Poreskom upravom i opštinskim javnim službama pokrenula kampanju efikasnije naplate ovih prihoda.

Po tom osnovu za sada se godišnje u budžet uplaćuje 1.000.000 KM, izuzimajući prošlu godinu, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog nefunkcionisanja Skupštine opštine i izostanka odluke od poreskoj stopi, ovaj porez nije naplaćen.

- Prilikom slanja računa za prvo polugodište tekuće godine, došlo je do značajne korekcije iznosa ove vrste poreza. U saradnji sa ostalim javnim službama koje raspolažu evidencijom o nekretninama, shvatili smo da one do sada nisu bile obračunate u skladu sa opštinskom odlukom ili uopšte nisu bile prijavljene – rekao je Adžić.

On smatra da je neophodna široka kampanja kojom bi se obezbedio što veći obuhvat obveznika, efikasnija naplata i uvođenje reda, čak i kaznenih mera ukoliko druge metode ne budu dale zadovoljavajuće rezultate.

-U tom slučaju stvorićemo uslove da se poreska stopa koja sada iznosi 0,15 odsto umanji, imaćemo isti ili veći prihod u budžetu a svi građani će ravnomerno podneti ovaj teret. Nije korektno da samo deo građana, onih koji su odgovorni, plaćaju, a ostali i dalje budu po strani – smatra Adžić.

U opštinskoj upravi navode da su identifikovali 8.300 neprijavljenih nekretnina. Njima su upućeni računi a aktivnosti na otkrivanju ostalih koji ne izvršavaju ovu obavezu su u toku.

- Naš cilj je da građanima ukažemo na neophodnost plaćanja ove vrste poreza jer taj novac koristimo za infrastrukturu, za poboljšanje života u našim sredinama, na šta građani uporno ukazuju i zahtevaju asfaltiranje puteva, izgradnju vodovoda, uređenje komunalija, rasvetu, sportske terene i drugo. Ukoliko se porez izbegava, naši poslovi biće znatno umanjeni a takođe bićemo prinuđeni na sankcije. U tom slučaju, umesto da prijave imovinu, njeni vlasnici kod kojih budu primenjene kaznene mere moraće izmiriti obaveze za sve godine unazad, za period od uvođenja poreza ili izgradnje objekta – upozoravaju u Opštini Gradiška.

Oni tvrde da već sada stižu primedbe građana koji smatraju da su računi preveliki ili da ne bi trebali biti u sistemu obaveznika ove vrste poreza.

- Svi koji nisu zadovoljni imaju mogućnost da se žale. Stavke i uslovi podložni su proverama pa i ispravkama, ukoliko se ispostavi da je došlo do greške u obračunu ili pogrešnog tumačenja odluke. Jasno je samo da neće biti privilegovanih niti će bilo ko moći da izbegne porez u obimu za koji je obavezan – uveravaju u Opštini Gradiška.

U mesnim zajednicama, posebno selima, angažovani su aktivisti koji proveravaju prijave poreza na nepokretnosti. To već sada daje dobre rezultate, kažu u Opštini Gradiška, a broj obveznika stalno se povećava. Inače, u opštini Gradiška evidentirano je 82.726 obveznika poreza na nepokretnosti.

Naplaćeno 71 odsto poreza

U Poreskoj upravi Gradiška navode da je od uvođenja poreza na nepokretnosti ukupan utvrđeni iznos u opštini Gradiška 4.020.000 KM, od čega je naplaćeno 3.371.000 KM ili 71 odsto. Izmenom Zakona o porezu na nepokretnosti, dostavljeni poreski račun postao je izvršna isprava čime više nema zakonskog uporišta za slanje opomena dužnicima nego se direktno pokreće postupak prinudne naplate poreskog duga – pojašnjavaju u Poreskoj upravi.

Zakonom je propisano oslobađanje ovog poreza za vlasnika stambene jedinice do 50 kvadratnih metara i za svakog narednog člana domaćinstva po dodatnih deset kvadrata. Visina stope poreza za nepokretnosti u kojima se obavlja neposredna proizvodnja ne može biti veća od 0,10 odsto a za sve ostale vrste nepokretnosti ne može biti veća od 0,20 odsto. Oslobođeni su objekti koji služe za poljoprivredne i verske aktivnosti te obrazovne, zdravstvene, socijalne i druge javne ustanove čiji je osnivač opština ili RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.