Galijašević: BiH je najopasnija tačka  u Evropi

Izvor: Blic, 06.Jul.2015, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galijašević: BiH je najopasnija tačka u Evropi

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević rekao je da je BiH centar i najopasnija tačka u Evropi sa stanovišta džihadističke terorističke pretnje.

On tvrdi da bivši pripadnici odreda "El mudžahedin", kao i neki od glavnih funkcionera "Muslimanskog bratstva" za Evropu, Eiman Avad i Šeih Imad el Nisri, danas šire ideje radikalnog islama u BiH.

Galijašević je juče za rusku agenciju "Sputnjik" rekao da su ovi ljudi sve ovo vreme menjali verska shvatanja muslimana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u BiH, a danas predvode nekoliko islamističkih grupacija.

"Prva je takozvani ‘mudžahedinski pokret’, čije ostatke svakodnevno vidimo kao misionare i kao vojne instruktore. Sledeća je `vehabijski pokret`, u kome cela naseljena mesta žive vanustavni život, život po šerijatskim zakonima, mimo Ustava BiH", naglašava Galijašević.

Prema njegovim rečima, tu je i "Aktivna islamska omladina", koja je posle napada u SAD 11. septembra zabranjena kao organizacija, ali je delovanje preselila u gotovo 1.000 nevladinih organizacija.

On je dodao da ne treba zaboraviti ni delovanje oko 1.500 pripadnika arapskih, saudijsko-kuvajtskih stranih službi, ali i službi Katara, Turske i Irana, koje su trenutno u BiH.

Galijašević je naveo da ekstremni islamisti u BiH raspolažu velikim finansijskim sredstvima i nesmetano šire propagandu, te lako dolaze do regruta koji će krenuti put džihada.

On objašnjava da današnjim liderima džihada, činjenica da su nekažnjeno ubijali tokom rata devedestih godina u BiH, daje moć da se predstavljaju kao misionari novog verskog učenja.

"BiH ih ne ometa u širenju radikalnih ideologija ni kada je reč o radikalnoj propagandi niti kad je reč o sprečavanju tokova novca kojim se ove organizacije finansiraju", ističe Galijašević.

"Kada na sve to dodate agresivnost, oružje koje im je dostupno i njihovu interpretaciju islama, i spojite sa socijalno-ekonomskim prilikama u BiH, jasno je da omladina bez perspektive, pa i cele porodice prihvataju ovu radikalnu ideologiju i kolektivno odlaze na ratišta jer misle da nemaju bolji izbor", smatra Galijašević.

On ističe da se borba protiv džihadizma i radikalizma mora voditi na svim nivoima i moraju učestvovati političke elite, obrazovne institucije, islamska zajednica, nevladin sektor i međunarodna zajednica.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.