Izvor: Blic, 13.Avg.2016, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doboj: Otkup kornišona neće biti sporan

Otkup krastavaca kornišona, koje na području Doboja uzgajaju 133 domaćinstva na 85 dunuma zemlje, neće biti sporan jer je zagarantovan ugovorom sa otkupljivačima, rekao je načelnik gradskog Odeljenja za poljoprivredu, Duško Paravac.

Paravac ocenjuje da otkup kornišona, uprkos enormno visokom julskom rodu u BiH i zemljama EU, neće biti sporan, jer su domaći proizvođači zaštićeni ugovorom i zato što je krajnji rizik na otkupljivaču.

- Otkupljivač svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u redovnim intervalima preuzima ugovorene količine kornišona od domaćih proizvođača sa kojima je sklopio ugovor i kojima je obezbedio neophodan repromaterijal, te stručnu i tehničku pomoć - rekao je Paravac.

On navodi da su otkupljivači ove poljoprivredne kulture i ranije izlazili na kraj sa problemom plasmana viška proizvoda od ugovorenog sa krajnjim kupcima koji su najčešće iz Nemačke.

Paravac je naveo da će Gradska uprava lokalnim uzgajivačima kornišona isplatiti podsticajna sredstva nakon što od otkupljivača dobije potvrdu o ukupnoj preuzetoj količini ove poljoprivredne kulture.

On nije rekao koliki je iznos predviđenih podsticajnih sredstava.

Paravac je ukazao na nedostatak lokalnih prerađivačkih kapaciteta i orijentisanost na plasman sirovine što je, kako navodi, pogrešno i iz čega se mora izvući pouka za narednu godinu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.