Izvor: Blic, 01.Okt.2016, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS POVLAČE ŠAHOVSKI, SUTRA IZBORNI POTEZ Zašto su penzioneri najrevnosniji glasači u RS?

Danas povlače šahovski, a sutra će izborni potez. Penzioneri po pravilu ne propuštaju izbore. Rajko Majkić kaže da će izaći i na ove. Ne očekuje ništa novo, ali smatra neozbiljnim ne glasati.

- Pa dobro, to su stariji ljudi, ozbiljni, oni to više shvate ozbiljno. A ovi mladi, njima dosadilo sve - rekao je Rajko za ATV

Simo Perić deli Rajkov pesimizam. Ni on ne očekuje ništa naročito od izbora. Ipak, došao je iz Beograda da bi glasao. Ima svoju teoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zašto su penzioneri najaktivniji, javlja ATV:

- Zato što nemaju šta drugo da rade. Vi mladi ste uvek u nečemu - objašnjava Simo.

Većina penzionera saglasna je da se na izbore izaći mora. Ima ih i koji smatraju da je apstitencija jednako-neodgovornost, ali i da penzionerska izborna aktivnost ima i dublji smisao.

Politikolozi kažu da je starija populacija zainteresovanija za politiku od mladih. Paradoks da su najaktivniji oni koji su odrastali u jednopartijskom sistemu, objašnjavaju vrlo plastično.

- Penzioneri izbore i sam čin glasanja posmatraju kao obavezu koju imaju. Oni su u nekoj obavezi da izađu na izbore zato što su odgajani u jednom sistemu autoritarnom i oni na državu i sve što država njima omogućava gledaju na taj način -  rekao je politikolog Velizar Antić.

Mladi, s druge strane, na izbore gledaju kao na pravo koje će realizovati u zavisnosti od vremenske prognoze. Odluče li da ga ne iskoriste, kažu analitičati, moglo bi im biti kišovito sve četiri godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.