Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuda pravosuđa u BiH: Proneverio 100.000 KM pa kažnjen sa 1000 KM

Preblaga kaznena politika u BiH postala je, praktično, svakodnevica. O tome svedoči sudski predmet sporazuma o priznanju krivice optuženog Milenka Nižića iz Ljubuškog i Tužilaštva BiH.

On je priznao krivicu da je posredstvom svoje kompanije "Nižić-Šport“ utajio 100.000 KM poreza.

Sporazumom je predviđeno da optuženom bude izrečena uvetna kazna od osam meseci zatvora, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično delo za dve godine, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dnevni avaz.

Takođe, optuženom Nižiću izrečena je novčana kazna u iznosu od 1.000 KM, a kompaniji je izrečena novčana kazna od 5.000 KM.

Nižić je uplatio sva poreska dugovanja, u iznosu od oko 100.000 KM, te je na taj način novac vraćen u budžet BiH.

Govoreći o kaznenoj politici kroz ovaj primer, ugledni sarajevski advokat Muhidin Kapo je rekao da je ovako blaga sankcija izrečena zato što je optuženi priznao krivicu.

- Ovo je specifičan slučaj, ali mi smo u BiH svedoci mnogih sumnjivih odluka. Ja sam lično da se ovakve stvari rigoroznije kažnjavaju. Kaznena politika je nula bodova kada su u pitanju opijati i narkotici, za to treba definitivno uvesti strožije kazne - pojasnio je Kapo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.