Crveni meteo-alarm za Hercegovinu, zapadne delove Bosne i Dalmaciju

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crveni meteo-alarm za Hercegovinu, zapadne delove Bosne i Dalmaciju

Zbog očekivanih obilnih padavina Meteo-alarm je za danas izdao "crveno upozorenje" za Hercegovinu, zapadne delove Bosne i Hercegovine, kao i za srednju i južnu Dalmaciju.

Crveno upozorenje izdato je za područja Trebinja, Mostara i Livna zbog jake kiše.

Očekivana količina padavina u Hercegovini je do 80 litara po kvadratnom metru, lokalno i do 110 litara, dok se u zapadnim područjima BiH očekuje do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Kako navodi Radio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << televizija Republike Srpske, u čitavoj zemlji očekuju se jaki i olujni udari vetra.

Stanovnici Banje Luke, Bihaća, Foče, Livna, Mostara, Sarajeva, Trebinja i Tuzle mogu očekivati olujni jugo, sa udarima ponegde većim i od 90 km/h, zbog čega za njih vredi narandžasto upozorenje, dok je za područja Prijedora i Višegrada izdato žuto upozorenje sa blažim vetrom i očekivanom manjom količinom padavina.

Meteoalarm je i u Hrvatskoj objavio crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju zbog olujnog vetra i udara orkanskog vetra koji će mestimično prelaziti i 120 kilometara na čas. Očekuju se visoki talasi, a moguće je i plavljenje niske obale.

Crveno upozorenje podrazumeva snažne i opasne vremenske nepogode koje uzrokuju veliku štetu na velikom području i predstavljaju opasnost po život. Na području Splita moguća je i pojava pijavica.

Narandžasto upozorenje izdato je za šire splitsko područje i cieli jug Hrvatske i dalmatinsko zaleđe, a podrazumeva neuobičajene vremenske prilike. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Za ostale delove Hrvatske izdato je žuto upozorenje koje predstavlja potencijalno opasno vreme.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.