Izvor: Blic, 25.Avg.2016, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović pisao Incku i PIK: Hrvati su lišeni elementarnih prava

Hrvatski član Predsedništva BiH, Dragan Čović, uputio je pismo visokom predstavniku Valentinu Incku i ambasadorima zemalja i organizacija članica Upravnog odbora Veća za provođenje mira (PIC) u BiH.

- Obraćam vam se u trenutku u kome su predugo taloženi i nerešavani sistemski problemi ove zemlje, po ko zna koji put, na dramatičan način došli do izražaja i ugrozili ne samo političku stabilnost i budućnost BiH, nego i stabilnost cele regije – navodi Čović u pismu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je istakao da je nesporna činjenica da su Hrvati, uprkos Ustavom zagarantovanoj punoj jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH, u poslednje dve decenije sistemski lišavani svojih legitimnih prava koja su garantovana Dejtonskim sporazumom.

- Primjeri lišavanja Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, na žalost su izrazito brojni – navodi se u njegovom pismu.

On je istakao da se hrvatsko pitanje ne može rešiti i bez teritorijalnog preraspodele.

- Za to je dovoljno kroz ustavne i promene izbornog zakona vratiti deo prava koja im je pružao Vašingtonski sporazum, odnosno tekst izvornog Ustava FedeBiH. Pri tome, one reforme koje su bile pozitivne i nisu kompromitirale konstitutivnost ne treba dovoditi u pitanje – napisao je Čović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.