Čolak: Strane sudije u Ustavnom sudu BiH zameniti domaćim

Izvor: Blic, 27.Maj.2016, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čolak: Strane sudije u Ustavnom sudu BiH zameniti domaćim

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak smatra da je sazrelo vreme da strane sudije u Ustavnom sudu BiH konačno ustupe mesto domaćim sudijama.

“Mislim da je nužno doneti zakon koji to reguliše, ali koji mora da bude u skladu sa Ustavom BiH. Takođe, smatram da strane sudije u Ustavnom sudu BiH treba da zamenimo domaćim, jer to Parlamentarna skupština može napraviti, kako je Ustav BiH i propisao, što je moglo biti učinjeno, a nije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još davno”, rekao je Čolak u pauzi 19. sednice Doma naroda.

Prema njegovim rečima, u predlogu izmena Krivičnog zakona i zakona o Ustavnom sudu u BiH, koje su ponudili srpski delegati, ima određenih nedostataka, a neka rešenja nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega je potrebno najpre promeniti određene ustavne odredbe, da bi se neka pravila mogla urediti na drugi način putem zakona.

On je ponovio da i on insistira da strane sudije u Ustavnom sudu BiH treba zameniti domaćim sudijama, kao što je to već učinjeno i sa sudijama i tužiocima u Sudu BiH, odnosno Tužilaštvu BiH, ili kod zamene ombudsmana, te u Domu za ljudska prava.

Čolak je najavio mogućnost formiranja interresorne radne grupe u parlamentu BiH koja bi trebalo da ponudi rešenje prihvatljivo za sve strane.

Dom naroda vratio je danas Ustavnopravnoj komisiji ovog doma na ponovno razmatranje predlog zakona o Ustavnom sudu BiH i predlog zakona o izmeni Krivičnog zakona BiH, koje su predložili srpski delegati u Domu naroda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.