Čokolada koja podmlađuje kožu za 10 godina

Izvor: BanjalukaLive.com, 02.Jul.2015, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čokolada koja podmlađuje kožu za 10 godina

Britanski naučnici napravili su slatkiš koji poboljšava cirkulaciju i usporava nastanak bora. Svakodnevni unos do deset grama ove namirnice mijenja strukturu u raznim slojevima kože. Da biste imali lijepu, njegovanu i zategnutu kožu, više ne morate samo da je tretirate kremama spolja, već možete da je podmladite i iznutra. Britanski naučnici napravili su čokoladu protiv starenja, koja čak može i da "ispegla" bore. Novi slatkiš poboljšava cirkulaciju, i tako usporava nastanak bora. >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << Istraživanja su pokazala da svakodnevni unos do deset grama ove čokolade mijenja strukturu u raznim slojevima kože toliko, da se postiže efekat podmlađivanja za 10 godina. Čokoladu koju su nazvali "estečok", napravili su stručnjaci Univerziteta Kembridž. Oni tvrde da samo jedna kockica od oko 7,5 grama, sadrži toliko antioksidanata, koliko i file lososa sa Aljaske, i isto toliko polifenola, koji efikasno pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, kao što ima u 100 grama crne čokolade. Ispitivanja su trajala četiri sedmice, a učesnici su svakoga dana morali da pojedu jednu kockicu "estečoka". Dokazano je da im je slatkiš koji sadrži nešto više kakaoa, poboljšao cirkulaciju i djelovao preventivno na proces nastanka bora. "Klinička testiranja pokazala su da se upalni proces u koži smanjio, a tkivo obnovilo", rekao je jedan od učesnika ovog istraživanja, dr Ivan Petaev. "Učestvovali su pedesetogodišnjaci i šezdesetogodišnjaci, a uvidom u kožne biomarkere smo utvrdili da im je koža nakon istraživanja vraćena na nivo kao kada su imali 20 ili 30 godina. Poboljšali smo fiziologiju kože, i istovremeno usporili starenje". Ipak, neki ljekari su po pitanju ovog proizvoda veliki skeptici. "Sigurno je da čokolada sadrži neke supstance koje mogu uspješno da pomognu u borbi protiv bolesti i starenja, ali ne smijemo da zaboravimo da konzumacija velike količine čokolade može da dovede do povećanja broja unetih kalorija, a samim tim i do gojaznosti", upozoravaju ljekari Univerziteta u Glazgovu. "Zbog toga bi istraživači morali da svoje tvrdnje potkrepe dodatnim dokazima, koji će dati odgovore na još brojna pitanja i nedoumice". (Ljepota&zdravlje, foto: YAYimages)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.