ČUDO ILI MEDICINSKI FENOMEN Ima 83 godine, a njegova seda kosa počela da crni

Izvor: Blic, 24.Jul.2016, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUDO ILI MEDICINSKI FENOMEN Ima 83 godine, a njegova seda kosa počela da crni

U naletu ozbiljnih političkih, teških životnih i sličnih dešavanja koja okupiraju našu svakodnevnicu, u Brčkom je zabeležen i jedna veoma neobična i zanimljiva priča.

Radi se o Brčaku, Ševketu Ribiću (83), čija je, dugo godina, seda kosa počela da crni.

Na fotografijama od pre 2 i 10 godina, razlika je i više nego očigledna – ranije skoro pa sasvim sed, a sada na glavi ima 70 odsto crnih vlasi.

- Noge me ne služe baš kako treba pa mi, jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesečno kući dolazi frizerka da me ošiša. Jednom prilikom, pre godinu dana, mi je rekla da mi kosa počinje crniti. Ispočetka sam to zanemarivao, a onda sam obratio pažnju i uočio da nisam više bel kao jagnje.

Svakim danom mi je kosa crnja i nedavno, kad sam posetio lekare zbog nekih zdravstvenih tegoba, upitao sam ih da li su ikad, tokom svoje prakse, čuli i videli za takav slučaj. Nisu mi mogli ništa odgovoriti - rekao je Ševket.

Starac ima 2 ćerke i sina za koje, ova njegova postepena promena boje kose iz bele u crnu u 83 godini, predstavlja vrlo neobičnu pojavu. Ćerka Fahira Sijarić se priseća svog djetinjstva i kaže da oca, iz tog vremena, ne pamti sa crnom kosom, jer je veoma mlad počeo da sedi.

- Pamtim ga, prvenstveno, sa prosedom kosom, a već negde osamdesetih godina skoro sasvim je osedio. Puno sam čitala i putovala, ali za ovakav slučaj nisam nikad čula - rekla je Fahira.

Neobičan penzioner

Penzioner Ševket, inače po zanimanju građevinski tehničar koji je 30 godina radio u Građevinsko – industrijskom kombinatu (GIK) u Brčkom, je, po rečima njegove ćerke Fahire, neobičan po još jednoj životnoj priči.

- Pre nekoliko godina sam ga odvela kod doktora, jer nije mogao da podigne očne kapke i da normalno gleda. Oni su, detaljnim pregledima, utvrdili da ima problem sa srcem i da je došlo do pucanja srčane aorte u dužini između 10 i 15 centimetara iz koje je krv curila u pluća.

Doktori su rekli da su se na plućima stvorila 2 veća ugruška krvi. Utvrđeno je da se ovaj proces u organizmu morao dešavati oko 10 godina i nisu mogli da veruju da Ševket tolike godine nije osetio nikakav problem sa srcem ili bilo kakav jači simptom koji bi ukazao na postojanje ovakvog problema. Istakli su da je u pitanju fenomen - pojasnila je Fahira.

Da li je i Ševketova seda kosa koja je počela da crni prirodni, medicinski ili psihološki fenomen, ostaje na stručnjacima da utvrde, a njegova želja je, da bar na tren, kad bi to ikako bilo moguće, ponovo postane mlad.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.