Bukti svađa među bošnjačkim političarima u Doboju: Zaratili zbog fotelje ili DANA SRPSKE

Izvor: Blic, 17.Jan.2017, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukti svađa među bošnjačkim političarima u Doboju: Zaratili zbog fotelje ili DANA SRPSKE

Odbornici SDA optužili su predsednika Skupštine grada Doboj, Murveta Bajraktarevića, da je slavio 9. januar, koji je po njima, neustavni Dan Republike Srpske.

Bošnjačkim odbornicima zasmetalo je što je Bajraktarević prisustvovao prijemu, koji je 8. januara organizovao gradonačelnik Doboja, Obren Petrović. Predsednik Skupštine, istovremeno, tvrdi da je reč o „fabrikovanju laži“, te da se odazvao pozivu za obeležavanje pravoslavnog Božića.

- Obeležavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << velikog hrišćanskog praznika Božića je tradicija duga već dvadesetak godina i od povratka u Doboj sam istoj redovno prisustvovao – odgovara Bajraktarević. Ističe da u tome ne vidi ništa sporno, jer i na prijemima povodom bajramskih praznika redovno prisustvuju predstavnici svih naroda koji žive u Doboju.

Takvo ponašanje dobojskih političara je, smatra, doprinelo da ovaj grad postane prepoznatljiv kao multikulturalan i multietnički, dok čitavu priču pokušavaju da uruše „dušebrižnici, koji su se nedavno pojavili na političkoj sceni Doboja“.

- Radi se o marginalcima iz SDA koji pokušavaju da nešto ušićare u svoju korist mada ne žive u ovom gradu, ne plaćaju ovde porez i potpuni su anonimusi u Doboju – kaže Bajraktarević.

Međutim, odbornici SDA tvrde da predsednik Skupštine grada nije prisustvovao obeležavanju pravoslavnog Božića, jer bi se takvom prijemu i oni odazvali. Navode da je on prisustvovao obeležavanju „neustavnog Dana RS“, o čemu su otvorenim pismom obavestili i predsednike SBiH, Amera Jerlagića i SDP, Nermina Nikšića.

- Svojim prisustvom je uveličao svečanosti organizovane ovim povodom u Doboju i javno, u medijskim istupima, dao podršku ovim antidejtonskim manifestacijama – rekao je Sevlid Hurtić, odbornik SDA.

Dodaje da je u posedu pozivnice, na kojoj jasno piše da se primaoci pozivaju da 8.januara prisustvuju prijemu povodom Božića i Dana RS. To, smatra, rešava nedoumice šta se proslavljalo na prijemu na kome je bio i Murvet Bajraktarević u svojstvu predsednika Skupštine grada.

- I svojim postupcima vređao i ponižavao žrtve genocida, udruženog zločinačkog poduhvata, a dao podršku rušiteljima BiH i počiniocima najbrutalnijeg zločina na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata – ističe Hurtić.

Iako su tokom proteklih nekoliko dana nemo posmatrali svađu svojih kolega Bošnjaka, nakon Hurtićevih izjava počeli su da negoduju i odbornici iz srpskih partija.

Odbornik SNSD Vojislav Rađa kaže da je zabrinut, jer Hurtić ovakvom retorikom raspiruje mržnju u Doboju.

- Posebno je interesantno da je reč o čoveku koji uopšte ne živi u Doboju, koga lično poznajem i ne mogu da verujem da takve stvari govori - kaže Rađa i dodaje da su oba odbornika SDA u svojim izjavama tokom proteklih nekoliko dana uvredili svoje kolege iz srpskog naroda, ali i sve građane Doboja.

Svađa oko predsedničke fotelje

Nesporazumi između Bošnjaka u Skupštini Doboja počeli su već na konstitutivnoj sednici, kada je na predlog SDP za predsednika izabran Murvet Bajraktarević (SBiH).

On je mandat osvojio na koalicionoj listi SDA – SBiH - SBB, ali  je, umesto sa dvojicom kolega iz SDA, odbornički klub napravio sa odbornicima SDP-a. Upućeni tvrde da je uzrok svih problema rivalitet između njega i Sevlida Hurtića(SDA), koji je osvojivši najveći broj pojedinačnih glasova očekivao da bude predsednik Skupštine Doboja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.