Bosić: Ustavni sud BiH nastavlja da primenjuje dvostruke standarde

Izvor: Blic, 20.Jan.2017, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosić: Ustavni sud BiH nastavlja da primenjuje dvostruke standarde

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić smatra da Ustavni sud BiH nastavlja da primenjuje dvostruke standarde, nakon što se proglasio nenadležnim za razmatranje njegovog Zahteva za ocenu ustavnosti Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

- Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim da razmatra Odluku o usvajanju Jedinstvenog programa obrade popisa, iako je pre toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio nadležan za mnoge odluke političkog karaktera kao što je ukidanje Dana Republike Srpske ili zabrana referenduma tim povodom u Republici Srpskoj - konstatuje Bosić.

On kaže da na ovaj način Ustavni sud BiH svojim delovanjem, umesto da bude garant stabilnosti i zakonitosti, nastavlja da dovodi do podela i produbljivanja političke nestabilnosti u BiH.

- Ne može se Ustavni sud BiH jednom proglasiti nenadležnim, a dugi put nadležnim za akte koji nisu zakoni - kategoričan je Bosić.

Bosić, koji je u vreme podnošenja zahteva bio predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, naglasio je da je pitanje validnosti rezultata popisa stanovništva od izuzetne važnosti za procese planiranja, ali i pristupanja BiH Evropskoj uniji.  On smatra da je Ustavni sud BiH, izbegavajući da razmatra ovaj slučaj, propustio priliku da doprinese pravednom razrešenju ovog veoma važnog pitanja koje opterećuje odnose u BiH, tako da sve skupa ovo još jednom ukazuje na potrebu definisanja nadležnosti i načina donošenja odluka u Ustavnom sudu BiH.

- Osim saopštenja o proglašenju nenadležnosti na zahtev Mladena Bosića, Ustavni sud BiH još nije dostavio i objavio svoju odluku i obrazloženje. Nakon što budu poznate sve činjenice, razmotrićemo dalje poteze povodom ovog slučaja - saopšteno je iz kabineta zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bosić: Ustavni sud nastavlja produbljivanje političke nestabilnosti u BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jan.2017

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić smatra da Ustavni sud BiH nastavlja da primjenjuje dvostruke standarde, nakon što se proglasio nenadležnim za razmatranje njegovog Zahtjeva za ocjenu ustavnosti Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.