Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borenović: Odluka o knjiženju vojne kasarne u Han Pijesku na BiH narušava Dejtonske odredbe

Predsednik PDP Branislav Borenović rekao da Ustavni suda BiH odlukom da  kasarna u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska bude uknjižena na BiH, narušava teritorijalni omjer podele BiH, definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, po kome Srpskoj pripada 49 odsto teritorije BiH.

Borenović je ocenio da su te odluke jednostrane, antidejtonske i politički motivisane i da njima pravosudni organi BiH dalje narušavaju svoj poljuljani ugled, što dovodi u pitanje budućnost i opstanak takvog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravosudnog sistema.

- Mnoge odluke Ustavnog suda i Apelacionog veća se ne sprovode, i pozivam pravosuđe BiH da se prvo provedu odluke koje su donesene pre pet ili 10 godina, kao što su one o konstitutivnosti naroda ili gradu Mostaru, i da Bakir Izetbegović ne brine o Danu Republike Srpske, već o provođenju tih odluka u njegovom entitetu - Federaciji BiH - rekao je Borenović.

On je naglasio da je pitanje vojne imovine veoma važno i osjetljivo, i ne treba se parcijalno rešavati na štetu bilo kog naroda, jer je to opasno, već dogovorom političkih predstavnika.

- To pitanje se neće lako rešiti. Rešavanje pitanja vojne imovine neće se završiti kako neki misle. Republika Srpska će naći način da zaštiti imovinu i teritoriju koja joj je Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala - poručio je Borenović.

Prema presudu Apelacionog veća Suda BiH, Republika Srpska mora kao vlasništvo države BiH uknjižiti Stacionarno-komunikacijsko čvorište „Veliki Žep“ u opštini Han Pijesak. Kasarna u Han Pijesku, uz koju idu i preko 11 hiljada metara kvadratnih zemljišta, jedan je od najvećih vojnih objekata u BiH.

I dok ministarstvo odbrane, predsedavajući Saveta ministara, kao i NATO glavni štab u Sarajevu pozdravljaju drugostepenu presudu Suda BiH, predstavnici vlasti u Republici Srpskoj osuđuju ovaj stav i ističu da se na ovaj način otima imovina Srpske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.