Bojkotovali časove, hoće na ekskurziju

Izvor: BanjalukaLive.com, 01.Apr.2015, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojkotovali časove, hoće na ekskurziju

Oko 90 učenika Gimnazije, Ekonomske i Mašinske škole koje rade u sastavu Javne ustanove Centar srednjih škola "Petar Kočić" Srbac, u utorak su bojkotovali nastavu zbog neizvjesnosti da li će moći 23. maja da otputuju na matursku ekskurziju u Italiju, Španiju i Francusku, kako su to do sada redovno činile prethodne generacije. "Da bismo otišli na ekskurziju potrebna nam je odluka Školskog odbora naše ustanove koji i ne postoji, jer ga je ministar za prosvetu i kulturu RS Dane Malešević >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << raspustio 16. februara ove godine, a nije izabran novi. Na ovu odluku saglasnost daje takođe ministar Malešević, tako da je neizvjesno hoćemo li zbog politike ostvariti učeničko pravo da odemo na ekskurziju", rekla je predstavnica učenika Neda Topić, pišu "Večernje novosti". Ona je dodala da njena generacija neće dozvoliti da bude kažnjena i ako se ubrzo ne riješi ovaj problem, bojkot nastave biće nastavljen. "Od ukupno 92 učenika, za ekskurziju su se prijavila 73 učenika što je iznad utvrđenog prosjeka. Podršku za bojkot nastave imamo od svih učenika škola, razrednih starješina i v.d. direktora Milenka Živanića koji potpuno razume naš problem, ali je nemoćan da ga sam riješi. Podršku imamo i od roditelja, a kako je dosta nas punoletno spremni smo da preuzmemo odgovornost na svoja pleća", rekla je Jovana Kusić, učenica trećeg dva razreda Gimnazije. Politički problemi sa nivoa opštine Srbac prenijeli su se i na ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu u kojoj je četiri puta raspisivan konkurs za direktora i uvijek je imenovan vršilac dužnosti, jedanput Krsto Čavor, a čak tri puta Milenko Živanić, koji je trenutno na ovoj funkciji. U sva četiri slučaja prijedlozi Školskog odbora nisu bili po volji ministra da bi onda došlo do njegovog raspuštanja i pat pozicije, jer novi još nije izabran. SPORAN SEDMI ČLAN "Imam informaciju da su roditelji, radnici Centra i Ministarstvo imenovali po dva člana odbora ali sedmi, koga imenuje SO Srbac, zbog stranačkih sučeljavanja i neodržavanja sjednice opštinskog parlamenta puna tri mjeseca, još nije izabran niti je još raspisan konkurs. Danas sam uputio dopis načelniku opštine, predsjedniku SO i svim odbornicima da ubrzaju proceduru oko imenovanja sedmog člana jer će osim trenutnog problema sa ekskurzijom vicematuranata, doći i do drugih problema", rekao je v. d. direktora Milenko Živanić, pišu "Večernje novosti". (BLLIVE, Foto: Večernje novosti)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Nisu tražili saglasnost za ekskurziju

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Apr.2015

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da Centar srednjih škola "Petar Kočić" iz Srpca nije tražio od Ministarstva saglasnost za izvođenje maturske ekskurzije, jer u toj ustanovi još nije završena procedura izbora članova Školskog odbora, koji vrši izbor...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.