Izvor: Blic, 31.Avg.2016, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjalučani ne žele javne česme

Brojna domaćinstva u Banjaluci ogorčena su što i danas vodu dobijaju preko javnih česmi, a „Vodovod“, kažu, ignoriše njihove zahteve za priključak na mrežu.

Meštani Dragočaja već nekoliko puta su pitali u “Vodovodu” da im provedu mrežu od javne česme do kuća, jer ne žele više da dobijaju zajednički račun. Kako priča Đorđe Ostojić, mesečni troškovi za vodu za 15 domaćinstava godinama stižu na jedno ime, a taj pojedinac je odgovoran i u slučaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neko neće da plati račun.

- Sve komšije su se saglasile da snosimo deo troškova za izgradnju mreže do naših kuća, kako bi nam što pre izašli u susret, ali opet ništa - kaže Ostojić, dodajući da je, u međuvremenu, svako domaćinstvo instaliralo vodomer, zbog preciznijeg očitavanja potrošnje.

Na području grada trenutno ima 69 javnih česmi, koje se nalaze uglavnom u rubnim predelima.

U “Vodovodu” pojašnjavaju da su u posleratnom periodu odobravani privremeni priključci za grupe građana, odnosno javne česme gde ima izgrađena vodvodna mreža, a zbog naglog naseljevanja, koje nije pratila i izgradnja infrastrukture.

- Problem rešavaju sistematski Grad i “Vodovod”. U proteklih nekoliko godina izgrađena je primarna i sekundarna mreža, kao i rezervoari u mestima koja ranije nisu imala pristup gradskom vodovodu - izjavila je portparol Branka Ristić, dodajući da se izgradnjom mreže stvaraju uslovi individualnog priključenja na javni vodovod.

Proces rešavanja ove problematike, ističe ona, usporavaju nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

- “Vodovod” gradi cevovode preko javnih površina. Stoga, kada se rešavaju problemi javnih česmi neophodno je prvo rešiti imovinsko-pravne odnose zemljišta na kome će se graditi cevovod – precizirala je Ristićeva.

Vodomeri

U nadležnosti “Vodovoda” su instalacije do vodomera, a sve iza vodomera je u nadležnosti grupe građana-korisnika, koji se ugovorom overenim kod notara solidarno obavezuju o načinu korištenja i plaćanja utroška vode.

Obračun vode vrši se prema izmerenom utrošku na internim vodomerima za svakog potrošača pojedinačno, a razlika između glavnog i internih vodomera solidarno s ostalim potrošačima fakturiše se kao drugi deo računa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.