Apel Saveza sindikata RS: Što pre uvesti kartice za borbu sa sivom ekonomijom

Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel Saveza sindikata RS: Što pre uvesti kartice za borbu sa "sivom ekonomijom"

Iz Saveza sindikata Republike Srpske apeluju da Ministarstvo finansija što pre donese pravilnik o uslovima, postupku izdavanja i obliku elektronske identifikacione kartice, kako bi ih Poreska uprava, s ciljem suzbijanja "sive ekonomije", što pre dodelila radnicima.

Generalni sekretar Saveza Sindikata Velka Odžaković napominje da je to potrebno nakon usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku, jer je putem kartica moguća kontrola svih podataka o radnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosu, od prijave do uplaćivanja doprinosa.

- I sami smo učestvovali u kreiranju delova pomenutog zakona i mogu reći da su ove kartice u Evropi donele više reda na tržištu rada i prepoznavanju radnika koji rade legalno.

Zadovoljni smo sa onim što je urađeno, ali nismo time što zakon još nije sproveden do kraja, odnosno nije bilo izdavanja kartica u praksi kako bi počele kontrole inspektora - ističe Odžakovićeva.

Poreska uprava Republike Srpske finansiraće izradu kartica, a sindikati očekuju veću disciplinu nakon njihovog uvođenja.

Direktor Poreske uprave Srpske Zora Vidović naglašava za Srnu da se najveći efekat izdavanja elektronskih identifikacionih kartica novozaposlenim radnicima očekuje u sprečavanju nelegalnog rada, neregistrovane delatnosti i najtežih oblika "sive ekonomije".

Vidovićeva je objasnila da bi ministar finansija Srpske u roku od 90 dana od stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku Republike Srpske /stupio na snagu 11. juna/ trebalo da donese pomenuti pravilnik o uslovima, postupku izdavanja i obliku elektronske identifikacione kartice.

Poreska uprava, kako navodi Vidovićeva, ima obavezu da u roku od šest meseci od stupanja na snagu ovog zakona radnicima registrovanim po osnovu zaposlenja izda elektronsku identifikacionu karticu, koju su ovi dužni imati u toku radnog vremena i dati je na uvid ovlašćenim licima.

Vidovićeva ističe da cilj kontrolnih organa nije prioritetno represija i kažnjavanje privrednih subjekata, već da se preduzimanjem preventivnih i korektivnih mera njihovo poslovanje uskladi sa zakonom.

Kada je reč o novinama koje donosi novi zakon, za uplatioce doprinosa uvedena je obaveza registracije zaposlenih u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa dan pre početka njihovog rada, a za ostale zaposlene najkasnije danom nastanka pravnog osnova.

Uplatiocima doprinosa ili pravnim licima koji to ne urade, Poreska uprava usmenim rešenjem izriče meru zabrane obavljanja delatnosti do otklanjanja nepravilnosti, najmanje u trajanju od 15 dana.

- Značajno su povećane i kazne za lica koja ne izvrše registraciju radnika. Novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 KM biće kažnjeno za prekršaj pravno lice ako ne podnese prijavu za registraciju radnika u Jedinstvenom sistemu, dok će fizičko lice za isti prekršaj biti kažnjeno od 3.000 do 9.000 KM - najavljuje Vidovićeva.

Kontrolu "rada na crno" sada neće vršiti samo inspekcija rada, već i prosvetni, zdravstveni, saobraćajni i drugi inspektori u oblasti u kojoj vrše nadzor.

I iz Ministarstva finansija Srpske napominju da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku dio seta zakona za sprovođenje reformi privrednog sistema u Srpskoj sa prvenstvenim ciljem suzbijanja "sive ekonomije".

- Treba da omogući bržu, efikasniju i jednostavniju proceduru kontrole prijavljenih radnika. Svaki radnik je dužan da pomenutu karticu ima u toku radnog vremena. U suprotnom, stvara se zakonska pretpostavka da se radi o `radu na crno` - ističu u ovom ministarstvu.

Uvođenjem ovih kartica, kao i preciznim propisivanjem nadležnosti inspekcijskih organa, stvara se pravni okvir koji omogućava svim inspekcijama da vrše kontrolu prijavljenih radnika.

Iz Ministarstva finansija napominju da je zakonom predviđen izuzetak da radnik ne mora imati elektronsku identifikacionu karticu ako je u pitanju rad na određeno vreme ili probni rad u trajanju kraćem od 15 dana.

- Ovakvo rešenje predloženo je radi olakšanja prijavljivanja za radnike koji rade veoma kratko, na primer - sezonski na branju voća, javnim priredbama, svadbenim i sličnim proslavama.

Naravno, to ne znači da ovi radnici neće biti predmet posebne kontrole, jer se i oni prijavljuju u Jedinstvenom sistemu, međutim, neće biti dužni da poseduju elektronsku identifikacionu karticu - poručuju iz Ministarstva.

Prema Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku, elektronska identifikaciona kartica sadržaće ime i prezime radnika, jedinstveni matični broj i serijski broj kartice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.