Izvor: Blic, 18.Avg.2017, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD u BiH razočarana što jedna sarajevska škola nosi ime osobe koje je glorifikovala Hitlera

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini saopštila je da je duboko razočarana što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala Osnovnu školu "Dobroševići", u sarajevskoj opštini Novi Grad, po kontroverznoj ličnosti Mustafi Busuladžiću, čiji su se stavovi često poklapali sa ideologijom nacizma.

- Duboko smo razočarani što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala školu po tako kontroverznoj ličnosti - navodi se u komentaru objavljenom na “Tviter” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalogu američke Ambasade.

Uz komentar je postavljen link na Izveštaj o slobodi širom sveta za 2016. godinu, u kojem se navodi informacija da je u oktobru Skupština Kantona Sarajevo imenovala ulicu i osnovnu školu po Busuladžiću, "antisemiti iz perioda Drugog svetskog rada koji je glorifikovao Hiltera".

- Predsednik Jevrejske zajednice oštro je osudio ovaj čin. Do kraja godine škola nije promenila zvanični naziv - navedeno je u Izveštaju.

Ova odluka mesecima izaziva burna reagiranje u javnosti, a i pre samog  glasanja u Skupštini, predstavnici opozicije koji nisu bili saglasni s tim predlogom napustili su sednicu. Ipak, to nije sprečilo usvajanje odluke u drugom pokušaju, prenosi Avaz.ba.

Opštinski sud u Sarajevu je 9. avgusta doneo konačno rešenje o izmenama podataka o ovoj osnovnoj školi.

Skupština Kantona Sarajevo na sednici u oktobru prošle godine prihvatila je predlog da se osnovna škola u Dobroševićima zove po Mustafi Busuladžiću, a pre glasanja, sednicu su napustili predstavnici opozicije koji nisu bili saglasni sa ovim predlogom.

Deeply disappointed that Sarajevo cantonal authorities went ahead and named a school after such controversial figure https://t.co/jZwxGrNf1M

Opozicija, koju čine Naša stranka, Socijaldemokratska partija (SDP) i Demokratska fronta (DF), iznela je stav da naziv škole nije prikladan zbog Busuladžićevih stavova koji se mogu poistovetiti sa fašizmom. Oni su tada istakli da Busuladžić nije dostojan da škola nosi njegovo ime zbog fašističkih stavova u Drugom svetskom ratu i stavova prema ženama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.