Akcija Lutka: Obrane traže novo suđenje ili oslobađajuću presudu

Izvor: Blic, 22.Maj.2017, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija "Lutka": Obrane traže novo suđenje ili oslobađajuću presudu

Odbrane sedmorice nepravosnažno osuđenih lica za organizovani kriminal iz predmeta "Lutka" zatražile su u žalbama od Apelacionog veća Suda BiH da prvostepenu presudu iz septembra prošle godine ukine i odredi novo suđenje ili donese oslobađajuću presudu.

Tatjana Savić, branilac Azima Kajevića, istakla je u kratkom izlaganju žalbe da je prvostepeni sud zasnovao određene zaključke na indicijama koje nisu obrazložene, prenosi BIRN.

Savićeva je prigovorila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na činjenicu da se u prvostepenoj presudi pominje formiranje grupe, bez navođenja kada je ko pristupio toj grupi.

Nina Kisić, branilac Dragana Obućine, prigovorila je na nerazumljivost presude u delu koji se tiče "navodne pripadnosti organizovanoj grupi" i dodala da je za njenog branjenika u tri navrata navedeno kada je postao pripadnik grupe.

Ona je naglasila i da je presuda protivrečna jer su u sudnici "čuli jedno, a u pisanom otpravku videli drugo".

Sam Obućina tvrdi da ne postoji nijedan materijalni dokaz koji će potvrditi njegovo učešće u delu.

- Da sam to uradio, ne biste me sada gledali, potpisao bih sporazum s Tužilaštvom jer ne bežim od odgovornosti za bilo šta što sam uradio, niti sam ikada bežao - kaže Obućina.

Nermin Mulalić, koji brani Elvisa Zlatića, naveo je da je osnovna karakteristika prvostepene presude kontradiktornost koja se ogleda u nezakonitosti dokaza.

Branilac Senad Kreho, koji zastupa Anesa Kurbegovića, rekao je da je činjenično obrazloženje presude neosnovano, kao i da se bazira na iskazima iz istrage.

Za Kurbegovićem je ranije raspisana Interpolova poternica.

Milenko Vojo Radović, koji brani Vladana Parađinu, istakao je u obrazloženju žalbe da u prvostepenoj presudi nisu opisane radnje koje je u celoj "akciji" individualno preduzeo njegov branjenik.

Prvostepenom presudom iz septembra prošle godine, trinaestorica optuženih iz predmeta "Lutka" osuđeni su na više od 100 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, nekoliko ubistava, pokušaja ubistva, te, između ostalog, više pljački.

Bojan Cvijan osuđen je na 20 godina, Marko Krajišnik na 18, Kurbegović na 15, dok su po 8 godina dobili Muhamed Ramić, Parađina i Obućina. Ljubiša Lalović i Azim Kajević osuđeni su na po 5 godina i 10 meseci, Vukosavljević na 4 godine, Zlatić i Nermin Tahirović na po 3 godine, Elvira Kajević na 3, a Mičić na godinu zatvora.

Tužilaštvo i odbrane su od Apelacionog veća zatražili da se žalbe suprotnih strana odbiju kao neosnovane.

Odluku po žalbi Tužilaštva i odbrana, Apelaciono veće će doneti naknadno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.