Tenk bez posade i mitraljez sa džojstikom

Izvor: Blic, 03.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenk bez posade i mitraljez sa džojstikom

To je, uprkos svemu, fin posao" trgovina oružjem. Velike pare se okreću, a uz to idu fini ljudi finih manira. Zato pod kupolama Beogradskog sajma nije bilo vašarske galame, iako je juče bilo krcato na otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2009” pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Srbije.

Pre pet godina, kada je ova smotra održana prvi put, učestvovalo je 19 izlagača, a sada četiri puta više - 52 domaća i 22 iz inostranstva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Koliko se para obrne ugovorima sklopljenim ovde ili neposredno posle, među finim ljudima se ne govori, ali Srbija je prošle godine izvozom naoružanja i opreme zaradila 400 miliona evra - najviše od 1991. godine, a računa se da će godišnja zarada, uprkos svetskoj ekonomsko krizi, nastaviti da raste.

Ako je suditi po ponašanju brojnih stranih predstavnika juče, ovo su realne računice. Svakako su vojni atašei na otvaranje došli jer im je to posao i jer je počasni gost bio ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac. Ali, kad se protokolarni deo završio, predstavnici stranih armija razleteli su se po štandovima i vrlo pažljivo razgledali eksponate. Jedna se azijska delegacija, brojnija od ostalih i predvođena oficirom, ako je suditi po količini zlatnog na uniformi, svakako generalskog čina, tako u strogo utvrđenom poretku sporo kretala i dugo se raspitivala kod domaćina štandova. Ličili su na patrijarhalnu porodicu u mesečnoj nabavci u robnoj kući"

A imalo je šta da se vidi: od našeg novog oklopnog vozila „lazar”, preko topova i mitraljeza za helikoptere, robotskih tenkova" do dugmadi za uniforme i tkanih epoleta.

Svakako da je predstavljanje „lazara” glavni događaj: ovo oklopno vozilo može da se kreće brzinom od 90 kilometara na sat, da savladava uspon od 60 stepeni, prelazi prepreke visoke 0,63 metra i gazi vodu duboku 1,3 metra" U pratećim materijalima se navodi da je „namenjen delovanju na terenu sa protivtenkovskim minama”, pa potpisnik ovog teksta, laik i za vozila i za mine, zaključuje da mu iste ne mogu ništa. Odmah do njega izložen je „kurjak”, nešto manje vozilo koje može da izbaci televizijsku kameru na četiri metra visine, a mitraljezom se upravlja na daljinu, džojstikom. Tako se, spravicom koju deca koriste u video igricama, komanduje i tenkićem ne većim od korita, iz koje, međutim, vire dve cevi vrlo impresivnog prečnika. Ovo se oružje zove „milica”.

Zanimljivije je bilo njihovim drugovima koji su demonstrirali opremu iz programa „Projekat vojnika za 21. vek”: na njihovim puškama bile su kamerice i monitori, pa su mogli da nišane iz sigurnog zaklona.

Kompjuterskih ekrana i raznih elektronskih sprava bilo je na ovom sajmu više nego oružja prepoznatljivog oblika. A između su, gotovo nemarno, bile razbacane rakete i granate, snajperske puške, šlemovi i cokule" i nekakve sprave čiji oblici i namene laiku ne znače ništa, ali su veoma zanimale finu gospodu.

Za svaki slučaj je, ipak, na ulazu u halu stajalo krupno ispisano upozorenje: „Zabranjeno unošenje i iznošenje oružja iz hale”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.