Izvor: Blic, 26.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirot - prestonica najukusnije hrane

Pirot - prestonica najukusnije hrane

Sukane pite 'banice', presne pogače, paprikaši, đuveči, janije, paprike, sarme, pihtije od boba, razne salate... Na jednom mestu našli su se brojni specijaliteti pirotskog kraja, pravljeni po receptima baka i prabaka. Osmi put zaredom pirotski Muzej Ponišavlja, Dom kulture i UTP 'Srbija', organizovali su reviju zdrave hrane pod nazivom 'Tradicionalna jela pirotskog kraja'. Učestvovalo je tridesetak društvenih i privatnih preduzeća i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << domaćica iz Pirota, Bele Palanke, Dimitrovgrada i Babušnice. U velikoj sali Hotela 'Pirot' bio je to pravi praznik za oči i ostala čula. Na lepo ukrašenim stolovima kuvarice, ali i kuvari, izložili su svoje đakonije, specijalitete i pomalo zaboravljena jela koja su se nekad spremala za goste i slave. U zemljanim i drvenim posudama, na stolovima prekrivenim pirotskim ćilimima, vezenim i necovanim stolnjacima, posetioci su mogli da vide ali i probaju: pirotsku janiju, suve paprike sa kupusom, sarmice od vinovog lista, prebranac sa suvim paprikama, bobove pihtije, jagnjeće pečeno pod sačem, razne đuveće, savijače, pirotske pite 'banice', kolače, pirotski kačkavalj i sir, ovčije kiselo mleko, kačamak posipan čvarcima, domaće rakije i vina.

Na stolu, koji podseća na pravo umetničko delo, domaćica iz sela Trnjana kraj Pirota Vesna Lilić, koja je i ranije osvajala nagrade, zatekli smo bogatu trpezu starih pirotskih jela: janiju, sarmice, papriku, sarme sa orasima i sojom, oblande, lenju pitu, krofne, kiselo mleko, đuveč, pitu zeljanicu, pitu od mladog kupusa... Vesna nas nudi da probamo i priča:

- Sve ovo što vidite spremam i za svoju porodicu i sve je iz moje bašte, nema hemije, već je sve zdrava hrana.

Verica Stanković iz Pirota je pripremila pihtije od boba, vasuljicu, sarmu, papazjaniju, žito. - Sve recepte nasledila sam od majke. Volim ovakve manifestacije i trebalo bi ih češće organizovati. Sve ovo sam sama pripremila, spremam to i u svojoj kući i dobro je što se vraćamo starim jelima i oprobanim receptima naših baka i majki - kaže Vesna.

Učenice trećeg razreda ugostiteljskog smera Ekonomske škole u Pirotu, Marija Stanković i Vesna Božilov su osvojile prvu nagradu za najbolji meni.

- Mnogo toga naučile smo u školi ali i od naših majki. Pripremile smo pile u ljusci, janiju, kupus, đuveč, sarmice - rekoše, zadovoljne postignutim uspehom. Iz Bele Palanke drugi put na ovoj reviji je kuvar Dejan Ćirić. Dok razgovaramo nudi nas đuvečom, posnim paprikama, pihtijama od boba, presnom pogačom.

- Da sve ovo pripremim bilo mi je potrebno 24 časa i niko mi nije pomagao. Volim da kuvam i dok to sprema ne razmišljam koliko to sve košta, jer gotovo ništa ne kupujem - reče.

Vesna Vladimirov iz Dimitrovgada je pripremila posna jela: trljanicu, ljutenicu, salatu i slano testo sa aromatičnim biljem. Na štandu penzionerke Ruže Petrović probali smo pogaču, vasuljicu (krupni pasulj) i ljutenicu koju je ona svojevremeno mužu spremala za prvi dan oranja, dok nam je tehnolog u pekarskom preduzeću 'Crni Marko' Rodoljub Đorđević ponudio pravu paletu pita, pitu sa projom i slane i slatke kolače. Z. Panić Recepti pirotskih specijaliteta

Pirotska janija - Janija, prema receptu Zorice Mitić, priprema se od jagnjeće ili teleće koske, koje se najpre prokuvaju. Potom se odvoji masa i ispohuje. U prokuvano meso sipa se ta masa od preprženog luka (crnog i praziluka), stavlja se brašno uz ljutu papriku i začine.To se kuva pola sata. Posle toga se doda svež peršun. Trljenica - Baka Ruža Petrović trlenicu priprema ovako: ispeče se zeleni paradajz i oljušti, zatim se i pečena paprika oljušti, bez pokorice. Praziluk se sitno isecka i posoli. Sve se to izmeša i doda sirće i ulje.

Pita sa lukom i pirinčem - Recept Milice Mire Stanojević: zamesi se testo od brašna tip 500, pripremi se luk i pirinač koji se proprže. Tada se testo razvuče, nabaci se propržena masa od luka i pirinča, savije se i stavi u posudu. Peče se u rereni oko pola sata do 40 minuta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.