Od opljačkanog taksiste konzulat u Banjaluci tražio novac za putni list

Izvor: Blic, 24.Maj.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od opljačkanog taksiste konzulat u Banjaluci tražio novac za putni list

Prvo je opljačkan u Banjaluci, pa mu je konzulat Srbije umesto pomoći tražio novac za izdavanje dokumenta kojim može da pređe granicu i vrati se u Srbiju.

Taksista Branislav Pajić će uz to državi Srbiji morati da plati duplo više novca za nova lična dokumenta za celu porodicu, jer se ukradeno smatra izgubljenim.

Sa suprugom Borkicom, decom Vasilijem (10) i Helenom (6) Branislav je u Banjaluku došao kod suprugine familije, na šestomesečni parastos njenom ocu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Odseli su kod Pajićeve svastike u naselju Starčevica, ispred čijeg stana je obijen njihov „reno laguna“.

Konzulat: Ništa mimo zakona

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić kaže da ništa nije urađeno mimo zakona i da Fond za repatrijaciju odavno ne postoji, zbog čega građani sami moraju da snose troškove putnog lista koji za jednu osobu košta 41 evro. - Branislavu Pajiću je objašnjeno da ima mogućnost da neko u Srbiji uplati taj iznos ili da posudi novac. On je najnormalnije rekao „da će rešiti problem“ i više se nije pojavio - rekao je Nikolić.

- Lopovi su nam ukrali torbicu u kojoj je bilo 450 evra i sva naša dokumenta, od pasoša cele porodice, moje i suprugine lične karte, vozačkih i saobraćajnih dozvola, do dečjih zdravstvenih knjižica i bankovnih kartica. Praktično, sve su nam odneli sem garderobe iz gepeka. Banjalučka policija je obavila uviđaj i dala mi potvrdu sa spiskom ukradenih stvari - priča Pajić.

Sutradan, Branislav odlazi u konzulat Srbije u centru Banjaluke, gde ga, kako kaže, čeka sledeći šok.

- Službenik konzulata je samo kopirao potvrdu i bez pitanja kako nam može pomoći, zatražio da uplatim 164 evra da bi mi dali „pasovan“ s kojim mogu da napustim BiH. Jedini savet je bio da se snađem i pozajmim novac, jer bez „pasovana“ ne mogu preći granicu i vratiti se u Valjevo. Na moje pitanje šta je sa novčanom pozajmicom koju naša država daje svojim građanima u slučaju da budu opljačkani u inostranstvu, odgovorio je da je to Vlada Srbije ukinula jer, navodno, ljudi nisu vraćali novac ambasadama i konzulatima - ogorčen je Valjevac.

Rečeno mu je i da ta pomoć važi samo za organizovane grupe koje putuju preko turističke agencije, ali ne i za porodicu sa dva maloletna deteta koja je automobilom došla u stranu zemlju.

Iznerviran takvim odnosom, Pajić odlučuje da rizikuje i pošto je u „renou“, srećom, pre pljačke imao natočeno gorivo, iz Banjaluke vozi ka Pavlovića mostu.

- Na granici policiji BiH pričam šta mi se dogodilo i puštaju me bez problema. Naši malo zatežu, kažu da ne može bez „pasovana“, ali me ipak puštaju zbog male dece. Pitam se šta bi se dogodilo da je neko orobljen u Njujorku ili Singapuru, kako bi se vratio kući ako konzulati ne pružaju pomoć? - priča Branislav.

Po povratku u Valjevo odmah odlazi u Policijsku upravu da prijavi krađu dokumenata.

- Tu doživljavam poslednji šok, jer mi na šalteru kažu da se ukradena dokumenta smatraju izgubljenima i da vađenje novih zbog toga košta duplo više. Dakle, sada bi, već opljačkan, našoj državi trebalo da dam još oko 40.000 dinara za nove lične karte, pasoše, vozačke i saobraćajne dozvole. Pa gde je kraj ovome? - pita se Pajić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.