Zloglasni ustaški komandant Francetić dobija spomen-ploču?

Izvor: RTS, 27.Jun.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloglasni ustaški komandant Francetić dobija spomen-ploču?

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori, sa sedištem u Bazelu, poslala je pozivnice za svečanost otkrivanja spomen-ploče na rodnoj kući ustaškog zločinca Jure Francetića u Otočcu.
Planirano je da spomen-ploča Francetiću bude postavljena u subotu, a prethodno bi sveštenik Anđelko Kaćunko trebalo da predvodi misu tim povodom, prenose hrvatski mediji. Na ploči se nalazi i ustaški >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozdrav "Za dom spremni". Emigrantska Akademija poslala je brojne pozivnice hrvatskom državnom vrhu, ali, za sada, nema informacija da će se neko odazvati. Reagovao je negativno samo predsednik Sabora.   

Jure Francetić je do smrti 1942. godine bio jedno od viđenijih lica ustaškog pokreta i NDH, fašističke tvorevine krive za smrt stotina hiljada ljudi.
Bio je ustaški pukovnik i komandant Crne legije, sa kojom je izvršio mnogobrojne masovne zločine nad srpskim i jevrejskim življem.  

Deklarisani cilj Crne legije je bio odbrana granice NDH sa Srbijom, granice koja je za vreme rata bila na Drini. Način "odbrane" teritorijalne celovitosti NDH sastojao se u masovnom pokolju i deportaciji Srba u Bosni i Hercegovini.
U novije vreme Francetića je "proslavio" hrvatski pevač Marko Perković Tompson veličanjem njegovih zločina u pesmi "Jasenovac i Gradiška Stara".  
U pesmi se navode stihovi: "Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara. Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure. U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila."
Jedini koji se oglasio povodom spomen-ploče Francetiću je predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je poručio da je to "neprihvatljivo i nedopustivo".
Kako je javila TV N1, Jandroković je osudio veličanje ustaškog poretka i poručio da takva ploča ne sme biti postavljena, jer bi to bilo u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, navode iz Sabora Hrvatske.
Podizanje spomen-ploče Francetiću osudio je i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, koji je rekao da nema šanse da bi takva inicijativa imala razumevanje koalicione vlade.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.